anyaság Horváth Andrea szülő magánügy gyerekvállalás
Rengetegszer elgondolkodtam azon, hogy aki ilyen indiszkrét kérdést tesz fel valakinek, az vajon mit érezhet legbelül? Kárörömöt? Kíváncsiságot, ami a bunkóság határát súrolja, és nem tudja magában tartani?

Annyi a gond az ilyen pofátlan kérdezősködéssel, hogy azt sem tudom, hol kezdjem. Talán azt veszem előre, amire a legkevesebben gondolnak:

1. Elmagányosodunk

Itt állunk, mi, gyermektelen (ad absurdum szingli) nők, akik akármilyen oknál fogva - erre később kitérek -, de egy bizonyos élethelyzetben vagyunk, és azon kapjuk magunkat, hogy elkezdünk elmagányosodni. Mikor meglátogatnánk szüleinket, rokonainkat - egy kis feltöltődés, bensőséges családi hangulat reményében - csak a piszkálódást kapjuk. Ilyenkor nem kell csodálkozni azon, hogy fokozatosan elmaradnak a látogatások... Már csak azért sem, mert ezt nem kifejezetten mondhatnám a szeretet jelének.

Aztán ott vannak az "aggódó" barátok, akik lesajnálnak, és lelkesen mesélnek neked a baba kakiról. Aztán ezek a barátságok is elhalványulnak, a találkozások is ritkulnak majd idővel. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy gáz ez a téma, csak mégis mit kéne kezdenem azzal, ha valakinek nincs más mondanivalója?

Forrás: Shutterstock

2. Az önértékelésünk a béka segge alatt

A tágabb környezet - az úgynevezett társadalom - is rövid úton a tudtunkra adja, hogy egy rakás szerencsétlenségnek tart minket. Mert hát az élet értelme a gyerek, és a nő nem nő anélkül, hogy szült volna. Ezt hallani mindenhol, és éreztetik is veled úton-útfélen, hogy te tulajdonképpen "semmit sem érsz".

Bemutatkozáskor egy-egy társaságban meg egyenesen kiül az emberek arcára, hogy mit gondolnak, amikor elárulod a korod, és kiderül, hogy még se férjnél nem vagy, se gyereked nincsen. Egészen konkrétan villog a szemükben a "Szegény szerencsétlen!" felirat.

3. Nulla privát szféra

A következő kérdés ilyenkor pedig a "Csak nem meddő vagy?" Ez már minden határon túlmegy. Mi van, ha igen? Akkor ezzel a kérdéssel szó szerint földbe döngöl az illető... Arra nem gondol, hogy életem egyik legnagyobb fájdalmába tenyerel bele épp két kézzel? Hogyan fordulhat az elő, hogy egyesek ennyire semmibe veszik a másik ember privát szféráját? Egyáltalán, ismerik ezt a fogalmat?

De nemcsak az én magánéletemet védő hatások szívódnak fel. Hanem a ténylegesen termékenységi gondokkal küzdő nők a legmélyebb részletekig rám öntik a kálváriájuk történetét. Azokat is, amiket szerintem csak a férjükkel kéne megosztaniuk...

Forrás: Shutterstock

4. Feltépett sebek

Abba vajon belegondol a kedves kérdezősködő, hogy milyen lehetséges válaszok érkezhetnek a "Miért nincs gyereked?" kérdésre? Vajon mire számítanak?

  • Hogy majd beszámolsz az összes csalódásodról, ami után alig tudtál talpra állni?
  • Esetleg ecsetelned kéne, hogy milyen úgy élni, hogy a remény azért még aljas módon ott motoszkál a fejedben? Hogy hátha majd most, aztán sajnos megint nem.
  • Vagy arról a pillanatról, amikor rádöbbentél, hogy telnek az évek, közelítesz a harminchoz, majd a negyvenhez, és sehol senki, a tested meg lassan alkalmatlanná válik a családalapításra?
  • Tényleg meséljek arról, hogy milyen trauma azt feldolgozni, hogy neked a sors tulajdonképpen nem osztott lapot, mikor a "család asztalához" leültél, és keresned kell további életcélokat, ha nem akarsz begolyózni?

Komolyan mindezt el kéne, hogy meséljem neked?

5. Ne nézz hülyének!

És ha csak szimplán azért nincs gyerekem, mert nem akarok anya lenni? Akkor esetleg majd jól elkezd győzködni? Talán arra számít, hogy majd pont ő fog meggyőzni egy olyan kérdésben, amivel kapcsolatban valószínűleg nagyon sok gondolkodás után hoztam döntést?! Annyira hülyének néz, hogy azt hiszi, pont az a 3 közhely - amit nagy hirtelen az arcomba dörgöl - majd rádöbbent bármire is, amit eddig nem vettem figyelembe? Hát ilyen hülyének tűnök?

Nem akarok gyereket. Miért? Mert csak.http://www.she.hu/herself/20161020-gyerek-szules-nem-akarok-feleseg-tarsadalom-anya.htmlÉn tényleg nem akartam gyerekethttp://www.she.hu/herself/20161210-gyerekvallalas-anyasag-nem-akartam-gyereket-szulo.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.