depresszió Horváth Andrea tünetek lelkiállapot Jelek
Jön az ősz, rövidebbek a nappalok, kezdődik a suli, a munkahelyeken indulnak az új projektek. És még esik is, plusz nyilván most derül ki, hogy a fűtésrendszerrel gondok vannak.

Igazából elég normális, ha mostanában nem vagy a topon. Szóval nem is akarunk hipochondriába kergetni és beléd beszélni, hogy depressziós vagy. Csak elég rosszak a statisztikák az "idejében" felismert és szakszerűen kezelt depresszióval kapcsolatban. És persze az sem segít, hogy a környezet ilyenkor a "Szedd össze magad!" vagy a "Ne navalyogj!" tanácsokkal lát el.

Ezért összegyűjtöttük azokat a jeleket, amik arra utalhatnak, hogy nagyon rossz úton haladnak a dolgok, és ideje komolyan foglalkozni a lelkiállapotod alakulásával.

1. Állandó fáradtság, levertség, álmatlanság

Hazaérve a munkából vagy suliból napszaktól függetlenül első dolgod, hogy lefekszel az ágyadba. Ez nem egyszeri alkalom, hanem szinte mindennapos. Napközben az álmosság szinte elviselhetetlen, és semmi másra nem tudsz koncentrálni - viszont aludni sem tudsz. Emiatt alacsony az energiaszinted és a koncentrációs készséged. Ez problémákat okozhat a munkahelyeden és az iskolában, jelentős mértékben romolhat a teljesítményed, ami az eredményeiden is meglátszódhat.

Forrás: Getty Images/Eclipse_Images

2. Érzelmi sivárság, érzéketlenség

Szürkének éled meg a mindennapjaidat, és érzelmi sivárság jellemző rád. Hiába próbálsz meg bármit is érezni, egyszerűen nem megy. Nem találsz örömet semmiben sem. Érzéketlenné válsz mások problémái iránt, de már arra is, ha csak kinyilvánítják érzelmeiket. Tulajdonképpen csak ülsz és nézel magad elé, ahelyett, hogy reagálnál a külvilágból érkező impulzusokra.

3. Elzárkózás

Semmi kedved nincs társaságba menni, a tömegtől kifejezetten viszolyogsz, és már a gondolattól is rosszul vagy, hogy másokkal kelljen jópofizni. Úgy érzed, hogy egyszerűen nincs szükséged társaságra, csak magadra. És még a család többi tagjával sem beszélsz szívesen, örülsz, ha békén hagynak, és nem kell kijönnöd a szobádból. A boltig sem akarsz lemenni, nehogy találkozz valakivel, akit ismersz. Ha mégis megteszed, akkor napszemüveget veszel fel, és bujdokolva settenkedsz az utcán és a lépcsőházban, nehogy valaki észrevegyen.

. Forrás: iStockphoto/m-gucci

4. Szorongás

Állandó feszültséget érzel legbelül, és fogalmad sincs, hogy mi okozza ezt. Ok nélkül izzadsz, mint egy ló, és néha egyszerű dolgoktól is pánikrohamod lesz. Például egy gyorsabb mozgólépcsőtől, ha metróra kell szállnod vagy, ha a liftben több emberrel kell egy légtérben utaznod.

5. A kilátástalanság gondolata

Kilátástalannak tűnik a jövőd. Legszívesebben feladnál mindent, és hibernálódnál vagy tíz évre. Képtelen vagy bármit is megtenni azért, hogy előrébb juss. És ha belegondolsz abba, hogy mennyi mindent kéne még megtenned azért, hogy minden jól menjen, elfog a mély elkeseredés. Ahelyett, hogy kihívásnak tekintenéd az élet nagy feladatait, minden egy óriási problémahalmaznak tűnik.

Ha ezek a tünetek közül több is jelentkezik nálad, akkor ideje észbe kapni, mert valószínűleg épp egy hullámvölgyben készülsz egyre lejjebb csúszni!

Horváth Andrea

6 hónappal a szülés után már az öngyilkosságot fontolgattamhttp://www.she.hu/nofilter/20170527-szules-utani-depresszio-ongyilkossag-anyasag-gyerek-anya-baba.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.