visszaemlékezés Szegő Lindi vágyak gyerekkor álmok emlékek
Sétálok a városban, késő este van. Élvezem az urbanizált létet, hiszen minden vágyam az volt, hogy a belvárosban lakhassak.

Este kilenckor még tömve a főutca, a kávézók teraszán emberek, a sörözőkből hangos nevetés szűrődik a fülledt éjszakába, a fagyizók is nyitva vannak még. Magamba szívom a kora őszi esték illatát, fejemet felemelve nézem a csillagos eget és a belvárost körülölelő épületeket.

Bár gyerekkoromban minden vágyam volt, hogy egyszer kijussak Amerikába, nem volt még módomban. De hosszú éjszakákon át nagyanyám kopott lemezeit hallgattam - az ötvenes évek slágereit -, és csak fantáziáltam a nagyvilágról, ahova mindig is vágytam. Ám lehetőségeim csupán a nagyváros belvárosi kis lakásáig vittek. Elvágyódtam onnan, ahol felnőttem, mert akkor, kamaszként azt gondoltam, nem tud nekem adni az a szűk világ semmit, amire igazán vágynék.

Forrás: Getty Images/Eva Katalin Kondoros

Dallamos harmonikaszóra kapom fel a fejem, a hang irányába indulok. Két utca metszésében egy öreg zenész ül, koszos sámlin. Egy régi dalt játszik a hangszerén. Fehér inge kigombolva, sapkája félrecsapva, sötét szövetnadrágjára térdelteti a hangszerét, mint egy gyereket. A naptól cserzett ujjai futnak a billentyűkön, kicsit talán hamis a hangszer, de szíve van a zenének, ahogy a zenésznek is. Arcán ezer ránc mosolyog, ahogy megállok előtte.

A muzsika bekúszik a hallójárataimba, és régi érzéseket hív elő. Lehunyom a szemem, és visszarepülök az időben. Mert a zene, amit a vén harmonikás játszik, az örök nyarat idézi nekem, a nagyi széthallgatott lemezeit, és ezer érzést csal ki a lelkem rég kulcsra zárt fiókjából. Apám izzadt hátát látom a kertben, és a cseresznyefát, amire mindig felmásztam. A széttaposott meggy nyomát a strandpapucsom talpán, a ribizli rám kacsintó vörös szemeit az egresbokor mögül. Az ágyásokban felásott föld száraz, porladó tetejét, a fonott butykosban hallgató langyos fröccs szagát. A köszörűkő kapát élező hangját, a száraz tarló bökésétől sebes bokámon csurranó vér ízét, amit nyállal mostam le.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/gruizza

A konyhából kiáramló palacsinta illatát, a kút hideg vizét, a kovászos uborka zavaros levét. Az uzsonnára kapott kenyér tetején olvadó kacsazsírt, a fürdőkádban hűlő görögdinnyét, a savanyításra készített zöldségek harsogó zaját a reszelőn. A szüretelőkád strandokat, a kötélhintát a nagy fán, a főzött kakaót a pöttyös bögrében, föllel a tetején. A szőlő nehéz illatát, a kút visszhangját, ahogy belekiabáltam, a döngölt padlót a konyhában. Az óriási dunnát, ami alá olyan jó volt bebújni, a nap csípte hidegrázás elől a tisztaszobában. A recsegő Sokol rádiót, a tyúk alól kiszedett tojás ízét vacsorára, az egész napos játék utáni retkes térdemet. A gyerekkoromat. Semmi Amerikát.

Csak azt, hogy ahonnan jöttem, és amit, bárhova is visz az élet, soha nem felejthetek el. A gyökereket, ahova mindig visszatérhetek, ami mindig is az otthonom marad. Mert gyökerek nélkül csak elveszett, tévelygő lelkek lennénk. És olykor, elég csak egy dallam...

Tudod, régen lelke volt a dolgoknak. Meg története.http://www.she.hu/herself/20170428-mult-jelen-regen-most-emlekek-tortenetek-emlekezes-a-te-vilagod.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.