kifogás felelősségvállalás Jónás Zsófi bocsánatkérés hibázás
Mindenki hibázik! Ez egy olyan dolog, amit nem tudunk elkerülni az életben. A kérdés az, hogy vállalod-e a felelősséget a hibáidért vagy sem?

Az, hogy gyerekként még bepróbálkozik az ember "a kutya megette a házimat" örök klasszikussal, ha előző nap inkább ellógott a játszótérre tanulás helyett, teljesen normális. Ha azonban 30 évesen is csak kifogásokat keresel, miután hibáztál, az már inkább a szánalmas kategóriába tartozik.

Forrás: Getty Images/Miodrag Gajic

A fejlődésünkhöz ugyanis hozzátartozik, hogy megtanulunk felelősséget vállalni a tetteinkért. Ez ugyanolyan része a felnőtt életünknek, mint a munkába járás, vagy a csekkek rendszeres befizetése. Sajnos azonban sokaknál ez a fejlődés elmaradt, és örökre másokra mutogatnak.

Igen, ők azok, akiknél hiánycikk az a bizonyos gerinc.

Felelősséget vállalni azonban piszkosul nehéz dolog. Olyan könnyűnek tűnik, de valójában nem az. Elismerni, hogy valamit rosszul csináltál, az cseppet sem kellemes dolog. Már maga a tudat is kikezdi az egónkat, hogy valamit elrontottunk. Kimondani azt mások előtt pedig még rosszabb! És ilyenkor szembe kell nézni a következményekkel is, amik sokszor nem túl pozitívak. Ezért sokan nem is teszik. Helyette visszanyúlnak a gyerekkorban is alkalmazott hárításhoz. Ilyenkor jönnek a megszokott mondatok:

  • "Nem is emlékszem rá!"
  • "Nem is én voltam, hanem a Jóska/Pista/Kata..."
  • "Te még nagyobbat hibáztál, és egyébként is rossz ember vagy!"

Az én személyes kedvencem, amit egyszer hallottam, ez a mondat:

  • "Én túl büszke vagyok ahhoz, hogy bevalljam: hibáztam!"
Forrás: Getty Images/Nullplus / Razvan Chisu

Megéri?

De mint mindennek, ennek a viselkedésnek is van következménye. Nem mindent lehet elkerülni vagy megúszni - bármennyire is próbálkozik vele az ember. Sokszor pedig rosszabb az, amibe így sodrod magad, mintha a legelején vállaltad volna a felelősséget.

Nem csak, mert a helyzet súlyosabbá válik az egymásra az mutogatással, de ha nem ismered el a problémát, akkor újra és újra el fogod követni azt. És ki akar egy olyan emberrel barátkozni/dolgozni/élni, aki nem képes felnőni és bocsánatot kérni, ha megbántja a másikat vagy elront valamit? Így az egész vége az lesz, hogy az ember nagyon könnyen elveszíti a barátait, a munkáját vagy éppen a családját.

Az, hogy vállaljuk a felelősséget a tetteinkért, nem csak egy adott szituációban fontos. Meghatározza egész személyiségünket és kapcsolatainkat. Megmutatja, mennyire tiszteljük a másikat és saját magunkat is.

Ami a 30. szülinapod után vár rád…http://www.she.hu/herself/20170406-20-30-evesen-megvaltozni-atertekeles-felelosseg-elkotelezodes-gyermekvallalas.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.