feszültség düh stresszkezelés Filep Dávid káromkodás
Azt mindenki tudja, hogy a féktelen panaszkodás gáz. De tudod, mi gázabb ettől? Ha bő nyállal nyelsz le minden sérelmet.

Az állatvilág rettentően egyszerűen működik. Ha egy apró élőlényt negatív impulzus ér, akkor először elmenekül, majd ha ez nem válik, akkor be szembenéz a problémával, és megpróbálja cafatokra tépni azt. És mit tesznek az emberek? Mi civilizált lények vagyunk, és tudjuk, hogy nem ugorhatunk a másik torkának - még ha néha legszívesebben azt is tennénk. Két nagy csoportra oszthatjuk, ahogy a problémáinkat kezeljük:

1. A hangos emberek

Ők azok, akik tudják, milyen hasznos tud lenni egy jó időben elengedett káromkodás. Mert bizony tényleg segíthet kiengedni a gőzt. De egy egészséges, fejlett érzelmi intelligenciával rendelkező ember tudja, hogyan és mikor kell levezetni a feszültséget. Tehát egy fontos meeting közepén nem fogja elküldeni a főnökét a picsába, de megtalálja a módját, hogy kiadja a mérgét. Mert bármennyire meglepő, egy jóleső káromkodásnak vagy hangos panaszkodásnak bizony nemcsak helye, de célja és pótolhatatlan értéke van.

Forrás: iStockphoto/Rapideye

2. Akik nyelnek

De mi van azokkal az emberekkel, akik képtelenek civilizált módon levezetni a feszültséget? Ők nyelnek és nyelnek. A főnöknek, a párjuknak, a bunkó szomszédoknak, mindenkinek. Ezzel szépen lassan, de teljesen meggyilkolva magukat belülről. Hiszen a feszültség a legkárosabb méreg, amit magadban tartasz. Körülbelül olyan ez, mint az a fél liter pálinka, ami ha nem jön ki belőled, akkor bizony előbb vagy utóbb találkozol Zacher Gabi bácsival.

Pedig beszélni szabad, sőt kötelező. Mert még a féktelen panaszkodás is többet ér - legalább magadra nézve -, mint az, ha várod, hogy tele legyen a pohár. De félre ne érts! Nem arról van szó, hogy minden apró bolhafing miatt hangos dühkitöréseid legyenek. Egyszerűen csak teret kell adnod a feszültség levezetésének úgy, hogy az ne ütközzön törvénybe.

Forrás: Getty Images/Th Yapr

Persze ez elsőre nehéznek tűnhet egy olyan embernek, aki eddig tág torokkal nyelte a békát - de meg lehet tanulni. A legfontosabb kezdő lépés az, hogy ne engedd, hogy cseppenként beteljen a pohár! Ha egy kis sérelem ér, azt dolgozd fel, reagáld le, add ki magadból! Így elkerülheted azt, hogy felhalmozódjon benned a feszültség, és egyszer egy leheletnyi kis negatív megjegyzésre felrobbanj, és anyázással, ne adj isten tettlegességgel reagálj.

Ha pedig önmagában semmilyen civilizált stresszlevezetési forma nem elég, akkor is akad még ezer meg egy mosatlan edény és porszívót igénylő szőnyeg, amivel rásegíthetsz a feszültségoldásra. Bármilyen módszert is választasz, a lényeg, hogy mindig próbáld meg üresen tartani a poharat!

Ne legyél önmagad gyilkosa!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.