bizonytalanság önfejlődés örülni más boldogságának csalódottság irigység
Talán már te is gondoltad egy csinos munkatársadról, hogy csak a külseje miatt kapta meg az állást. Vagy esetleg érezted úgy, mikor megkérték a barátnőd kezét, hogy kicsit belerondítanál ebbe a rózsaszín idillbe.

Ez tipikusan az a helyzet, amikor azért nem tudsz örülni más boldogságának, mert neked már évek óta nincs senkid, vagy rossz párkapcsolatban élsz, és csak álmodozol az esküvőről. Az irigység kiszámíthatatlan természetű, ráadásul nemcsak arra van negatív hatással, akit hatalmába kerít, hanem az is szenved tőle, akire irányul... ez a rossz hír.

Forrás: Getty Images/kristian sekulic/Skynesher

A jó hír az, hogy ezt a destruktív, frusztráló emóciót át lehet alakítani produktívvá, méghozzá a következőképpen:

Tanulni is lehet belőle

Bizonyos mértékig az irigység az önfejlődés motorja lehet, bármilyen kapcsolatról is legyen szó. Lehet, hogy meglepő lesz, amit most írok, de sokat tanulhatsz belőle, mivel rávilágít a saját vágyaidra, bizonytalanságaidra - így segít, hogy megismerd önmagad. Nem kell folyamatosan ostoroznod és hibáztatnod magad amiatt, hogy néha előbújik belőled a zöld szemű szörny.

Ne feledd: nem vagy egyenlő az érzéseiddel, hisz mindig ott van a lehetőség, hogy te döntsd el, hogyan reagálsz rájuk!

Forrás: iStockphoto/Mark Bowden

Állítsd le a negatív gondolatokat!

Elgondolkodtál már azon, hogy minden egyes alkalommal, amikor hatalmába kerít az irigység démona, gyakorlatilag piedesztálra emelsz valakit? Aki lehet, hogy meg sem érdemelné. Valószínűleg te is voltál már fültanúja olyan beszélgetésnek, amikor az egyik nő gúnyos megjegyzést tett a másik testére, párjára, döntésére, stb., a többiek meg rákontráztak. Persze, kritizálni ennél "szoftosabb" verzióban is lehet, de a visszakézből adott "bókok" nagyon bántóak. És a kritika tárgyától függetlenül az ilyen típusú megnyilvánulások senki érdekeit nem szolgálják, sőt! Vegyél inkább pár nagy levegőt, mielőtt elkezdenéd a másikat bántani, és ugorj a következő pontra!

Amikor másokat irigyelsz, rengeteg energiát veszítesz

A világ olyan, amilyennek látod: tükröt tart eléd, és azt sugározza vissza, amit önmagadból kibocsátasz. Az irigység egy erős jelzés lehet, hogy elakadtál valahol az életedben, vagy rossz úton haladsz, ami nem a célállomás felé vezet. A sokadik ilyen alkalom után talán itt az ideje elgondolkoznod azon, hogy honnan érkeznek ezek az érzések.

Ha irigykedve bámulod a sikeres és boldog embereket, azt mutatja, hogy valami nincs rendben az életedben, és nem kapsz olyan visszacsatolásokat, amelyektől a megelégedés érzése töltene el.

Ahelyett tehát, hogy kifelé tekintenél, összpontosíts magadra, állíts fel célokat, és tudd, hogy merre tartasz! A kritizáló gondolatok rád telepedhetnek, mint a piócák, és úgy elszívják az energiáidat, hogy észre sem veszed. Hidd el, tudom, miről beszélek, a saját bőrömön tapasztaltam.

Sikeres vagy? Akkor utállak.http://www.she.hu/herself/20170602-siker-motivacio-irigyseg.html"Csak az irigység beszél belőle...” - Biztos vagy te ebben?http://www.she.hu/herself/20170529-media-celeb-kovetes-komment-kozossegi-oldalak-irigyseg-posztolas-onamitas.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.