sport edzés biciklizés konditerem szabadban
Volt egyszer egy szőke lány, aki 19 éves koráig nem szeretett mozogni. Na jó, igazából nem is erőltette olyannyira a témát.

Be lehet ezt tudni a lustaságnak, a motiválatlanságnak, a rossz tesi tanárnak, de valahogy minden porcikája tiltakozott a mozgás ellen - a biciklizést leszámítva. Aztán jött a pálfordulás, valószínűleg zavarta, hogy nincs még rendszer az életében, csak lógott a levegőben, valamelyest útkereső volt, és elkezdte megérteni, hogy mit jelentenek a tónusos izmok. Egy nap félretette a gyerekkori mountain bike-ját és kijelentette: "Én bizony kőkeményen edzeni fogok."

Ez nem újévi fogadalom volt, a dolog nem fulladt kudarcba. Mint a legtöbben, én is "rékáztam" otthon, majd mindenféle mozgást kipróbáltam, de idővel mindig elszállt a motivációm. Rájöttem, hogy szükségem van a folyamatos visszacsatolásra, de azért, ha nem muszáj, ne törjön elő az edző ordító főtörzsőrmester énje. Élsportra nem vágytam, így a konditerem felé vettem az irányt, majd mikor odaértem, felszívtam magam és kijelentettem: én bizony edzeni fogok. És tüstént kértem is az edzőtől egy edzéstervet. Ekkor kezdődött az ámokfutás.

Forrás: Getty Images/Emir Memedovski

A gyakorlatok között megakadt a szemem a lórúgáson - ezt mivel és hogyan is csinálom? A lólengés még oké, ami leginkább tornászoknak van kifejlesztve - tudomásom szerint a sportoló, Berki Krisztián nagyszerűen is műveli. Kiderült, hogy az edzőm egy tricepsz gyakorlatot írt fel, csak nem kommentelte a részleteket.

Oké, semmi gond, jöhet a kettes szint: tárogatás, evezés. Azt sejtem, hogy ezt értenem kellene, de csak tippelni tudok, hogy melyik gépen kell végrehajtanom.

A konditerem esetében a bámuló pasik egy külön fejezetet érdemelnek. Tudom, hogy intervall edzés során 30 másodperc pihenő jár, de ha a cicusokat nézed már három perce a szádat tátva, azt bizony a bicepszed mérete fogja bánni! Ugyanakkor, ha nem épp Izom Istikkel van tele a terem, hanem valóban mozgó emberekkel, akik igényesek, időt szánnak magukra, és tesznek a jobb kinézetért, ez a jelenség eltűnik. Legyen szó enyhébb óráról, megszakadós cross fitről vagy csak kardiózásról.

Mikor már meguntam a monoton lórúgásokat, inkább úgy döntöttem, hogy visszamegyek a szabadba. Ezért az egyik tavaszi napon újra előkaptam a biciklit. Máig vissza tudom idézni azokat az illatokat, amiket két keréken tekerve éreztem, ahogy azokat az emlékeket is, amiket a budai hegyekben, felfele menetben szereztem.

De ez a történet sem velejéig rózsaszín. Miután már ismét rutinos lettem a pedálozásban, az egyik ragyogó napsütéses reggelen egy raklapnyi pozitív élménnyel megtelve indultam el munkába - biciklivel. Napközben már láttam a Mordor felől érkező sötét felhőket, de bizakodó voltam, hát csak nem könnyezik az ég, mire elindulok a cangával.

Forrás: iStockphoto/Dmytro Gilitukha

HÁT DE, persze, hogy igen.

Mivel a tömegközlekedésen a sofőrök idegbetegek, az utazóközönség pedig szájhúzós lesz egy kétkerekű láttán, úgy döntöttem: mégiscsak hazatekerek. Bámm, ereszt a kerék... Bringaboltba be, gumit megjavít, gyerünk haza, tekerni a hegyekbe. Mire hazaértem, annyira bőrig áztam, mint a reklámban a srác, aki a viharban a teraszon bújt el a barátnője apukája elől. Csak nekem senki nem hozott száraz ruhát és gyógyszert. Némileg felpaprikázott a helyzet, kellemetlen is volt, de utólag visszagondolva rendhagyó élmény maradt ez az életemben. Máig mosolygok rajta.

Egy szó, mint száz, számomra időjárástól és edzőtől függ a sportolás helye.

  • Sokkal jobb napon, friss levegőn mozogni, mint azon morfondírozni, hogy futás közben hány pasi nézi hátulról a fenekemet.
  • Persze a beltéri kondizás is lehet jó, amikor télen beszorulunk a négy fal közé - akkor már érdemes olyan edzéstípust választani, amiben örömünket leljük.
  • Ha pedig a társaság és az edző is jó, teljesen mindegy, hogy hol vagy, hiszen a helyzet a legjobbat fogja kihozni belőled.

Blondie

Aerobic kudarcaim rövid történetehttp://www.she.hu/herself/20170421-dance-aerobic-edzes-edzoterem-sport-csoportos-edzes-elonyok.htmlA városban futás veszélyes sport!http://www.she.hu/herself/20170309-futas-sport-cipo-futocipo-adidas-szenvedely.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.