illúzió kapcsolatfüggőség egyedülálló egyedül társ
Vitathatatlan tény, hogy minden embernél ösztönös igénye egy társ maga mellé - hiszen erre épül az egész létünk. Van, aki jobban rágörcsöl, van, aki pedig úgy van vele, hogy majd lesz, ami lesz. Na, most nem róluk lesz szó.

Viszont biztos ismersz olyat, aki egyik ágyból ugrik a másikba, és szezonálisan változtatja az éppen aktuális szerelmét/élettársát/férjét? Nem, nem az, aki szimplán csak szereti változatos partnerekkel gyakorolni a szexet, hanem a másik fajta. Tudod, a kapcsolatfüggő. Az a valaki, aki már annyira rágörcsölt a kapcsolatosdira, hogy habzó szájjal, remegve kapna sokkot, ha öt percig egyedülállóként kellene élnie.

Forrás: Getty Images/Fotostorm

Még azt sem lehet mondani, hogy minden esetben a lelki gyengeségre fogható az ilyen állapot. Hiszen a folytonos támaszra szoruló emberek között is, a többség azért tisztában van vele, hogy nem feltétlen kell egy kapcsolatban élősködni. Ott a család és a barátok, esetleg ismeretlen alakok egy kocsmában vagy éppen egy képzeletbeli barát. De ennek ellenére a kapcsolatfüggőnek csak a Nagy Ő felel meg. Mármint éppen az a Nagy Ő, akit aktuálisan annak nevezhet.

Szóval, akkor mitől lesz kapcsolatfüggő valaki, és mi különbözteti meg az egyszerűen csak gyenge lelkű embertől?

Az illúziók kergetése. Bizony, ez a probléma gyökere. Ugyanis annak nem kellene nagy teljesítménynek lennie, hogy megtanulunk feltétel nélkül szeretetet adni és kapni. Ahogy annak sem, hogy képesek vagyunk érzéseket vagy tetteket beskatulyázás nélkül elfogadni. Tehát oké, te az a fajta ember vagy, akinek extrém mértékben szüksége van az ölelésre, a motiválásra, a támogatásra. Az, akinek mindig kell valaki a háta mögé. Rendben.

Forrás: iStockphoto/andrija997

De miért mindig pont egy vadidegen?

  • Csak azért, mert sikerült teletömnöd az agyadat azzal, hogy bizony úgy igazán szeretni csak azzal a sráccal lehet, aki a pasid?
  • Csak mert valami hülye sztereotip képzelgéssel bemagyaráztad magadnak, hogy a szeretet jobb és mélyebb lesz, ha valaki olyantól kapod, akit elkönyveltél a társadnak?

Ugye tudod jól, hogy ez nem így megy?

Igen, egészen biztos vagyok benne, hogy ha megtaláltad az Igazit, akkor az ő szeretete valamivel értékesebb lesz a többi emberénél, de ezt nem lehet csak úgy ráaggatni minden jöttmentre. Addig azonban sokkal hasznosabb dolgokat is megtanulhatsz. Például elkezdheted értékelni a környezetedben élőket.

  • Ha egyedül nem tudod magad elfoglalni, próbálj többet beszélgetni a haverokkal!
  • Ha titkokat akarsz megosztani valakivel, súgd a legjobb barátod fülébe!
  • Ha pedig szeretni akarsz? Tiéd az egész világ!

Hidd el, még jobban is fog esni egy ölelés a legjobb barátodtól, mint a három napja összeszedett pasidtól, akit még alig ismersz. Csak hagyd az illúziókat! Tanuld meg egyszer, s mindenkorra, hogy hiába ütöd rá mindenkire az Igazi pecsétjét, attól az még nem lesz különleges! Viszont, ha te bemeséled magadnak, hogy csak ezzel a pecséttel lehet élni, akkor ideje lenne kinyitni a szemed. Ideje lenne az ideál kergetése helyett értékelni azt, amid van.

Mindennapi függőségeinkhttp://www.she.hu/herself/20170323-megszokas-komfortozna-szokasok-fuggoseg-tervezes.htmlSzerelembe szerelmesedvehttp://www.she.hu/herself/20161025-szerelem-parkapcsolat-kapcsolatfuggoseg-szerelmesnek-lenni.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.