rendrakás rendszerezés stresszkezelés tavaszi nagytakarítás belső béke
Tavaszodik, és én már két hete halogattam meghallani a gardróbom "nyavalygását". Pedig ahogy megérkezett a jó idő, éreztem a tavaszi ruhák dörömbölését az alsó fiókokból és a félcipők dobogását a cipős dobozokból.

Eljött az ő idejük: lejárt a barna garbó és a szürke kötött pulóverek ideje. Már semmi motivációm nem volt a hidegben hordott darabokat cserélgetni, divatosan variálni. Jó időt akartam, tavaszt.

Aztán pár hete megjött a meleg és én büszkén viseltem az innen-onnan előrángatott, gyűröttebbnél gyűröttebb, ám végre vidám, mintás darabokat. A szekrényben viszont egyre nagyobb lett a kupi és a káosz, és ahogy peregtek a napok, ez a zűrzavar valahogy az életembe is begyűrűzött. Éreztem, hogy megborult az egyensúly.

. Forrás: iStockphoto/Milenko Bokan

Már sokszor észrevettem: ha nincs rend a szekrényemben, nincs rend az életemben sem. És habár a jó idő is beköszöntött végre, nem éreztem át egészében a tavaszt, nem éreztem a magaménak. De én egyre csak halogattam a nagy szekrényrendezést.

Ám a hétvégén elegem lett!

Szombaton korán keltem, és egy gyors kávé után elmentem a piacra, vettem 10 szál fehér tulipánt, vázába tettem, azt pedig az ablak elé, a kisasztalra. Aztán kitártam az ablakot, bekapcsoltam a rádiót, és minden egyes ruhámat, az utolsó pár zokniig kiszórtam az ágyra. Minden fogasról leszedtem az összes holmit, minden fiókot kiborítottam, és elkezdődött a nagy rendezkedés, rendszerezés.

A télieket szépen kimosva és összehajtva az alsó rekeszekbe, a kabátokat a hátsó akasztókra fóliazsákban, a csizmákat, bakancsokat tisztán vissza a dobozokba. A tavaszi viseleteket - a kis kabátot, a ruhákat, a felsőt, az alsót, a hát nélkülit, a minden alkalomra jót és a gyönyörűt, de kényelmetlent, na meg a feszülőset, a csípőt és a bokavillantót pedig szín, fazon és stílus szerint kombinációkba rendeztem a gardróbban.

Forrás: iStockphoto/Dean Mitchell

Ráment két egész napom - a szobában ettem még az ebédet is. De a végeredmény leírhatatlan volt, mind látványra, mind belsőleg. Nyugodtság árasztott el: teremtettem egy cseppnyi kis rendet ebben a kusza, rendszertelen univerzumban.

A pakolás közben észrevétlenül még ki is pihentem magam. A finommotoros mozgás - ahogy a színezőkönyvek elterjedtsége is mutatja - szépen kikapcsolja az agyat. Egy úgynevezett probléma- és stresszmentes övezetbe kerülünk, ahol szabad utat kap a kreativitás és a fantázia.

Aztán eszembe jutott, hogy a nyaralás, a karácsony, a húsvét vagy más ünnepek is mennyivel jobban esnek, ha felkészülünk rá. A tavasz is így működik. Ahogy a ruhák átnézése, előszedése, hajtogatása számos tavalyi tavaszi emléket hozott vissza, én is szépen, észrevétlenül ráhangolódtam az új évszakra.

Forrás: iStockphoto/Laszlo Lorik

Jöhetsz tavasz, rend van nálunk!

Vasárnap este felhívtam anyukámat, érdeklődve, hogy mivel töltötte a hétvégéjét.

- "Kertészkedtem - hangzott a válasz - átgereblyéztem a füvet, felhordtam a teraszra a kerti bútorokat a pincéből, és lefestettem a kutyaházat!"

- "De hát anya - méltatlankodtam - ezzel igazán megvárhattál volna minket, hazamegyünk és segítünk!"

- "Nem - válaszolta - ezeknek már itt volt az ideje, nem bírhattam tovább, hogy rendetlen a kert."

A mama 66 éves. De idén ő is kicsit új. Egy hosszú, hideg tél után, készen a tavaszra.

Makra Flóra Emese

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.