tavasz tünetek kellemetlenség utálom allergia allergiaszezon orrfolyás
Lassan 20 éve keseríti meg az életemet az allergia. Nemcsak a parlagfűvel állok hadilábon, hanem a nyárfa is kellemetlen napokat vagy inkább heteket tud okozni.

Amíg mindenki várja a tavaszt, én már előre rettegek az áprilistól, amikor a nyárfa virága hófehérre festi a belvárosi utcákat. Nem tudom, kinek volt az a zseniális ötlete, hogy a zárt városi utcákra pont ezt a fát ültesse, de lenne hozzá egy-két szavam.

Forrás: Getty Images/skynesher

Az évek alatt voltam már bezárva hetekig a lakásba eldugult orral és feldagadt szemmel. Adtam fel 1 nap után gólyatábort, amikor a szobatársaim már aludni sem bírtak éjszaka miattam. De a legemlékezetesebb momentum az egy fulladás közeli élmény volt, hála az allergiának. Egy porszívózás után olyan tüsszögő és köhögő rohamot kaptam, hogy mindent tudtam, csak levegőt venni nem. Ez az első 15 másodpercben még annyira nem ijesztő, de én eljutottam egy percig is.

Azt mondják, ilyenkor lepereg az ember előtt az élete. Hát, előttem egy komplett Vészhelyzet epizód pergett le gégemetszéstől, mindenestől. Hogy a sebész férjem fejében mi játszódott le, azt nem szeretném megtudni. Végül nem került elő a szike, de így is elég emlékezetes marad az a 60 másodperc...

Azért, hogy te elkerüld az ilyen helyzeteket, íme, néhány tipp az allergia ellen. Ha nem is mulasztják el teljesen a tüneteket, legalább megkönnyítik számomra azt a pár hetet, amíg tart.

1. Ne akkor kezdd el szedni az orvosságot, amikor már késő!

Kezdd el szedni a gyógyszert legalább 1 héttel a szezon előtt! Ne akkor kapkodj a pirulák után, amikor már a zsepikért is kell!

2. Utazz el az allergia elől!

Ha tervbe van véve nyaralás, lehetőleg arra az időszakra tedd, amikor a legrosszabb az allergia! Nekem ez az időszak a parlagfűnek hála augusztus utolsó két hete. Ha megteheted, akkor utazz el ilyenkor, főleg vízpartra!

3. Kerüld a fűszeres ételeket!

Nekem nem tesz jót, ha ilyenkor túl csípőset vagy borsosat eszem, nagyon irritálja az amúgy is rossz állapotban lévő torkomat.

Forrás: Getty Images/Gmvozd

4. Kalcium tabletta

Na, itt hangolom magam ellen a fél orvostársadalmat. Tudom, tudom: brit orvosok, meg lassan már mindenki bebizonyította, hogy a kalcium nem ér semmit, de nekem mégis segít, főleg a számban és a torkomban kialakult irritációt enyhíti. Lehet, hogy csak placebo hatás, ki tudja? De egy próbát megér. Ártani nem árt, az tuti!

5. Hajmosás minden nap

Ez a legmacerásabb, tisztában vagyok vele... Nekem ezért volt évekig rövid hajam. Ha reggel lezuhanyozom, és megmosom a hajam, kisebb az allergiás reakció. A szakértők inkább az esti hajmosást ajánlják, de nekem az nem vált be. Inkább a reggeli zuhany. Főleg a tüsszögést és a szemviszketést enyhíti.

6. Sós oldatos orrspray

Rengeteg kemikáliát viszünk be a szervezetünkbe, így jó, ha néha a természetesebb megoldásokat választod. A sós víz kiöblíti a szervezetet, és csökkenti az orrfújások gyakoriságát.

Forrás: iStockphoto/Ines Bazdar

7. Mosd meg a kezed és az arcod naponta többször!

Rengeteg pollen és kosz ragad ránk nap, mint nap, és ezek allergiás időszakban még jobban irritálják a szervezetet. Az arcunkra rakódott pollen lemosásával csökken az irritáció.

8. Napközben ne szellőztess!

Próbáld kerülni a napközbeni szellőztetést! Tudom, ez 40 fokban elég kellemetlen, de napközben sokkal nagyobb a pollenkoncentráció a levegőben, mint éjszaka.

9. A ruhádat ne szabadtéren szárítsd!

Mosás után ne tedd ki a ruhát a szabadba, mert a vizes ruhába nagyon könnyen beleragadnak a pollenek! Lehet, hogy furán hangzik, de én már a szagát sem bírom a szabadban szárított ruhának, annyira megérzem rajta a polleneket.

10. Úszás, mint sport

Allergiaszezon alatt sem szabad lemondani a sportolásról, ilyenkor az úszás a legjobb megoldás. A szabadtéri sportokat viszont jobb, ha kerülöd.

Forrás: iStockphoto/SolisImages

11. Passzold le a takarítást!

Passzold le a takarítást a leghúzósabb hetekben! A pollenallergia és a por nem túl jó barátok, ahogy azt fentebb már kifejtettem. A takarítás megúszása az egyetlen jó dolog, ami az allergiával jár...

Sajnos ezek sem tuti módszerek, de nekem segítettek.Tüsszögésmentes allergiaszezont kívánok mindenkinek!

A tavasz igazából tiszta szíváshttp://www.she.hu/herself/20170310-tavasz-kedvenc-evszak-szivas-utalom.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.