önbizalom tudás butaság célok siker okos szorgalom
Te is megdöbbensz, amikor azt látod, hogy a gimiben síkhülye Gizi már cégvezetőként nyomja, te meg egykori színötösként még mindig csak valakinek a beosztottja és lábtörlője vagy? Rosszabb esetben munkád sincs.

Nem érted, hogy neki vajon miért sikerült feljebb kapaszkodnia azon a bizonyos létrán, amikor te sokkal okosabb voltál nála. És ez most nem az irigységről szól, hanem az igazságérzeted lázadozik. Hiszen a másik még csak nem is volt a szorgalom mintaképe.

Hát hogy van ez?

Bízz magadban!

Te legalább annyira alkalmas lennél a feladatra, ha nem sokkal jobban, csak a Gizinek nagy az önbizalma. Sokszor túlzottan is... Ez azt jelenti, hogy bár felelőtlenül, de mer komoly döntéseket hozni és felvállalni. Míg te, bár minden képességed és végzettséged meglenne a feladathoz, mégsem vállalod a felelősséget. Azaz benned van a hiba.

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs

Ha te nem bízol önmagadban, mások miért bíznának benned?

A körítés eltakarja a lényeget

A Gizi azonban sokszor háttértudás nélkül is bevállal olyan feladatokat, amelyek lehet, hogy meghaladják a képességeit - ez a kis zavaró tényező őt azonban egy cseppet sem izgatja. Úgy képzeli: mindenkinél mindent jobban tud, és ezt elég meggyőzően is tudja prezentálni. Ha pedig jó a körítés, eltűnik a lényeg.

Olyan ez, mint amikor minket, nőket megkérdeznek egy általunk látott autóról, hogy milyen volt. Hát piros! Ennyire emlékszünk csak. Mert ez volt számunkra az egyetlen könnyen fogyasztható információ a kocsiról.

Sokszor pont ennyire hozzáértő emberek választanak új alkalmazottakat. Ezért nem lenne jobb, ha te is egy kicsit többet adnál a körítésre? Mert nem elég a valódi teljesítmény. Annál többet kell elérned: el kell adnod magad!

A világ sokszor a hatalmas önbizalommal rendelkezőknek kedvez

Fogadd el, hogy így működik a világ! A Gizihez hasonlóknak kedvez. Változást akarsz? Akkor tegyél érte! Ha a világot nem is tudod átalakítani, de a saját hozzáállásodon változtathatsz. Ha úgy érzed: nálad sokkal jobb kezekben lenne a vezetés, hát mindent bele! Élelmeseknek áll a világ. Rátermettséget nem vehetsz, de képezheted magad ezen a téren.

Forrás: iStockphoto/BrianAJackson

Nyavalygás helyett lépj a tettek mezejére!

Ne csak nyavalyogj, hanem kezdj hozzá még ma! Tegyél a céljaid érdekében! Hogy a megfontolt, megfelelő tudással felvértezett személyek lépjenek előre! Azaz te! A Gizi-félék meg csak tanuljanak még egy keveset, hogy ne csak üres rizsa legyen az asztalon, amikor tálalják magukat. Ne csak köret, hanem hús is kerüljön a tányérra, ha előléptetést, elismerést akarnak.

Nem árt, ha rizs is van a steak mellé

Bármilyen szinten kiállhatsz a világ jobbá tételéért. Mert ha annak irányítása a dilettánsok kezébe kerül, akkor megnézheted magad! Tanulj meg hát te is rizst főzni a hús mellé, ez ugyanis már semmiség lesz ahhoz a valódi tudáshoz képest, amellyel már elkészítetted a steaket.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.