házasság identitás férj név feleség van választás lehetőségek asszonynév
Szűk családi körben ünnepelt tizennyolcadik születésnapomon - tortaszeletelés közepette -kicsusszant a számon, hogy márpedig én biztosan soha nem leszek semmilyen "-né". Ugyan már nem emlékszem, hogy ez pontosan miről jutott eszembe, de feltehetően valami beszélgetésfoszlányt kaphattam el, amire ez volt a reakcióm.

Számomra nem volt ebben semmi észveszejtő, mert gyakorlatilag amióta tudatosult bennem az asszonynév kategóriájának létezése, rögvest elvetettem. Teljes képtelenségnek tartottam, hogy a gyűrű felhúzásával párhuzamosan elveszítsem a keresztnevemet, és csupán a férjem oldalbordájaként létezhessek. Valami XY-nének minősítve, akit még a nevétől is megfosztottak...

Forrás: iStockphoto/stacy able photography

Azonban a környezetem merev ridegséggel válaszolt a szerintük igencsak abszurd kijelentésemre. Szó szerint megfagyott a levegő a szobában. Hihetetlen volt, hogy a szabad szájú családom egyszeriben ilyen konzervatív lett. Később kiderült, hogy sokan félreértették és azt gondolták: ezzel azt akarom burkoltan a tudtukra adni, hogy soha nem szeretnék férjhez menni.

Mondhatnám, hogy gyorsan tisztáztuk a félreértést, és sebtében lenyugodtak a kedélyek, de nem ez történt. Például anyukámat még hetekig kellett nyugtatgatnom, hogy szó sincs önként vállalt vénlány létről, a helyzet mindössze annyi, hogy egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a frigy nyélbeütését követően is megtartsam a nevem.

Ám végül az élet a maga természetes humorával felülírta a terveimet.

Bár a nagy Ő megtalálása még váratott magára néhány évig, de amikor szóba került a házasságkötés gondolata, örömittasan nyugtáztam, hogy szívem hercege hasonló nézeteket vall e téren. Magyarán szólva, úgy gondolja: mivel az én nevemről van szó, ő nem fog sem beleszólni, sem nyomás alá helyezni.

Forrás: Getty Images/Vetta/Vladimir Piskunov

Ennek fényében magamra maradtam, hogy számba vegyem, mit is szeretnék hallani a jövőben, ha engem szólítanak. A döntés egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. A keresztnevem azért erősen beette magát a szívem mélyére. Ezen nincs mit csodálkozni. Ha szereted, ha nem, akkor is a tiéd. Hozzád tartozik. Ugyanakkor mivel én a "-né" kategóriát alap járaton kizártam a lehetőségek halmazából, így jelentősen leszűkítettem a kört. De azért így is maradt néhány opció.

Megtehettem volna, hogy az eredeti családnevem elé vagy mögé kötőjellel illesztem a férjem vezetéknevét. Bevallom, hogy ez a lehetőség hosszasan holtversenyben állt a befutóval. Több szempontból is tetszett, mégis némi hiányérzetem volt vele kapcsolatban. Így végül a lánykori vezetéknevem elhagyása és a férjem vezetéknevének felvétele lett a befutó - mindenféle "-né" nélkül.

Nekem ez tetszett a legjobban. De hát kinek, mi - ízlés dolga. Ehhez képest a konkrét egybekelés előtt és után is boldog-boldogtalan megosztotta meglátását a névválasztásomat illetően. Sőt, akadtak, akik egyenesen kijelentették, hogy nem is szeretem a férjem, ha még arra sem vagyok képes, hogy teljes mértékig egyértelművé tegyem férjezett mivoltomat. Ergo, legyek "-né"! Bevallom, majd' leesett az állam, amikor ezt hallottam... A legjobb szándékkal sem tudtam lekövetni, hogy hogyan lehet az asszonynév kérdéséből ezt a következtetést levonni. De minden "jótanácsot" igyekeztem humorral kezelni, mert úgy éreztem: itt már aztán tényleg reménytelen az észérvek felsorakoztatása.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Petek Arici

A teljesség igényének érdekében hozzátenném, hogy ma Magyarországon a feleségek 5, míg a férjek (igen, ők is módosíthatják a nevüket) 3 kategóriából választhatnak. Mondjuk, a férfiak túlnyomó többsége nem él a lehetőséggel. Idetartozik, hogy tényleg volt idő, amikor a törvény értelmében egyszerűen nem volt lehetőség a "-né"elhagyására. De szerencsére már elmúltak azok az idők, hogy egy nőnek kötelező lenne az oltárnál elhagynia a keresztnevét is.

Ma már mindenki kiválaszthatja a személyiségéhez leginkább passzolót házassági nevet - persze csak abban az esetben, ha képes szembeszállni a környezet intenzív elvárásainak hadával, és a maga útját járni a saját asszonynevének megválasztásának kérdésében.

Ha Kovács Eszter és Molnár Tamás összeházasodnak, az alábbi asszonynév variációk állnak Eszter rendelkezésére:


Kovács Eszter

Kovács-Molnár Eszter vagy Molnár-Kovács Eszter

Molnár Eszter

Molnárné Kovács Eszter

Molnár Tamásné vagy Molnár Tamásné Kovács Eszter


Amire nincs lehetőség:

Molnárné Eszter

Molnár Tamásné Eszter


Tamás pedig az alábbiak közül választhat:


Molnár Tamás

Kovács-Molnár Tamás vagy Molnár-Kovács Tamás

Kovács Tamás

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.