kényeztetés fürdősó Spa forró fürdő arcpakolás otthon illóolaj
Először is tisztázzuk: megérdemled. Sőt ez neked jár! Akkor is, ha emiatt le kell mondanod egy programot, akkor is, ha a gyerek éppen arra kér, hogy süss neki sajtos pogácsát, és akkor is, ha praktikus lenne előkészíteni a holnapi prezentációt.

Ha már lemeccselted magaddal, hogy te most márpedig veszel egy forró fürdőt - akkor is, ha közben összeomlik a világegyetem, akkor ne rontsd el olyan tevékenységekkel, amik nem pihentetnek téged. Nekem ilyen például a szőrtelenítés, a manikűr és a pedikűr - ezeket jobban szeretem szépészeti szakemberekre bízni.

A hangulat megteremtése is nagyon fontos! Kezdd azzal, hogy ha tudod: holnap szeretnél lazítani, akkor végezd el előre a takarítást és a rendrakást! Rendetlen fürdőszobában, egy nagy halom mosatlan ruha mellett nehéz elengedni a hétköznapi problémákat...

Szóval, legyen minden rendben - legalább ebben a helyiségben, a konyhát meg szard le! A hangulatot fokozhatod még gyertyákkal, lágy zenével és egy pohár finom borral is. Arra ügyelj, hogy ha illatos gyertyát használsz, akkor az harmonizáljon az illóolajjal/fürdősóval - az nem túl frankó, ha az egyik energetizáló, a másik meg nyugtató hatású.

Forrás: Getty Images/skynesher

Az otthoni spa nem feltétlenül jelentheti csak a fürdőzést! Én nem tudok a zuhany alatt kikapcsolódni, de ha neked ez pihentetőbb, akkor uccu neki! A fürdést kiegészítheted egyéb kényeztető tevékenységekkel:

  • én általában egy hidratáló arcpakolással kezdek, amíg a kád megtelik forró vízzel
  • ha ezt lemostam, jöhet a hajmosás
  • majd egy regeneráló hajpakolás és amíg a pakolások hatnak, te szépen lazulgatsz a kádban fekve

Közben iszogathatod a borodat (pezsgődet, koktélodat, teádat, ki mit preferál), de arra azért figyelj, hogy a forró vízben és a gőzben már egy kevés alkohol is jól a fejedbe szállhat - szóval csak mértékkel! Ha inkább a szellemi feltöltődésre szavazol, akkor pedig vigyél magaddal a kádba egy jó könyvet, vagy egy érdekes magazint!

A fürdővizet megbolondíthatod pár csepp illóolajjal, egy kis fürdősóval, vagy simán habfürdővel. De tehetsz bele akár virágokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket is! Utóbbiak furcsán hangzanak, de hatásuk annál felemelőbb.

Forrás: iStockphoto/tiffanynorman
  • Rózsaszirmok: a benne található rózsaolaj miatt bőrünket üdévé és bársonyossá teszi, a vizuális élmény pedig egészen egyedülálló!
  • Kamilla: ki ne ismerné kedvenc gyógynövényünket? Használhatod főzetként, de szárított virágokat is szórhatsz a fürdővízbe. Hatása gyulladáscsökkentő, nyugtató és lazító.
  • Citromkarikák: a citromos fürdővíz vérpezsdítő, salaktalanító és frissítő - általa a napi fáradtság egy csapásra elillan majd!
  • Narancs és fahéj: mindkettő felpezsdíti a vérkeringést, illatuk együtt pedig mennyei!
  • Uborka szeletek: az uborka szintén nagyon jót tesz a bőrnek, frissítő és hűsítő hatású.

Az én személyes kedvencem egyébként a fürdőbomba (én a Lush-ban szeretem őket beszerezni, de a Bomb Cosmetics és a Manna is nagyon jó fürdőgolyókat kínál), valami elképesztően puha és bársonyos lesz tőle a bőröm!

De mik is azok az illóolajok?

Az illóolajok növényekből kivont, tömény, zsírban oldódó és általában vízzel nem keveredő folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak. Előállításuk vagy lepárlással, vagy hidegen sajtolással történik.


Vigyázat: a gyártók szeretik az oldószeres kivonatokat is illóolajként feltüntetni, viszont a kettő nem ugyanaz – utóbbi a tinktúra.


Az én kedvenc illóolajaim a jázmin, a levendula és a rozmaring. A jázmin amellett, hogy afrodiziákum, nagy segítségünkre lehet a PMS (menstruációt megelőző tünetegyüttes) idején fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt! A levendulát nyugtató, a rozmaringot pedig élénkítő hatása miatt kedvelem.

Forrás: Stockphoto/Marilyn Barbone

A továbbiakban kedveskedhetsz még magadnak egy jó alapos bőrradírozással -akár a kádban, akár utána -, és egy kiadós testápolózással. Én az egészet egy masszázzsal koronáznám meg, de ez csak akkor kivitelezhető otthon, ha van párod, és ő hajlandó is rá, vagy ha házhoz tudsz hívni egy masszőrt.

Remélem, hogy a fentiek meghozzák a kedvedet az otthoni spahoz, és egy picit hozzá tudok járulni, hogy te is túl tudj lendülni a kora tavaszi fáradtságon! Szóval, pakolásokat és fürdő cuccokat elő, wellnessre fel!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.