kiállítás fagyi ízelítő laktóz ételérzékenység fagylalt glutén termékek
Az életben léteznek dolgok, amelyektől a legtöbben irtóznak. Elég, ha csak annyit mondok: pacal. Csak nehogy megkövezzetek, hangsúlyoznám, hogy azzal is tisztában vagyok: lehet szeretni. Megérteni nem tudom, de számtalanszor láttam már az apukámat jóízűen pacalt falatozni.

Ellenben van egy másik olyan ínyencség, ami pont ellentétes az előbb említettel (ígérem, többet nem írom le a nevét), és ez nem más, mint a FAGYLALT! Elég csak egy pillanatra rágondolni, és már össze is fut, vagy egyenesen kicsordul a nyálunk!

Forrás: Baranyai Kata saját fényképe

Biztosan léteznek emberek a Földön, akik nem szeretik, - de őszintén szólva én még soha nem találkoztam ilyennel. Bár megeshet, hogy ez azért van, mert csak haszonszőrűekkel barátkozom!

Lényeg a lényeg: a Fagylalt Kiállításon jártam! Méghozzá nem is egyedül, hanem egy férfi kísérővel, aki megzabolázhatatlanul imádja az édességeket. Viszont rémesen kritikus. Már csak azért is kellett magammal vinnem valakit, hogy a glutén- és laktózérzékenységem okozta hátrány ellenére is teljes képet tudjak adni a látottakról. Helyesebben az ízleltekről.

Forrás: Baranyai Kata saját fényképe
Forrás: Baranyai Kata saját fényképe

Kezdjük onnan, hogy a színek, ízek és formák kavalkádjából nem volt hiány. Első blikkre igazán szédítő volt a látvány és a felhozatal. Így kegyetlen döntést kellett hoznunk: nem kóstolunk meg mindent! Plusz teszünk egy kört anélkül, hogy bármi is az ízlelőbimbóinkhoz érne.

Szerintem ez bőven izzasztóbb volt, mint két spinning óra egyhuzamban. De győzött az akaraterőnk, és az első séta megmaradt terepszemlének.

Rohadt büszkék voltunk magunkra, de hamar lekonyult arcunkról a mosoly. Az első pultnál, ahol megálltunk, nyolc (!) különböző ízvilágú vanília fagyival találtuk szembe magunkat. Érted, nyolc, és ez csak vaníliából! Végül hármat kóstoltunk. Egy mexikóit, enyhén chilis beütéssel, egy citromosat és egy túrós ízűt. Mennyei volt mind a három.

Forrás: Baranyai Kata saját fényképe

Itt azért már kezdtünk rádöbbenni, hogy a tervezett egy óra helyett valószínűleg jóval hosszabb időn keresztül leszünk felkorbácsolt vágyaink rabjai. Úgyhogy a harmadik standnál már teljes extázisban hümmögtünk és ájuldoztunk a szánkban olvadó mennyei ízek élvezése közben.

Jó hír az étel-érzékenységben szenvedőknek, hogy 2017 nyarán várhatóan már nem kell ufónak érezniük magukat! Szinte kivétel nélkül mindegyik kiállítónál találtam laktóz- és gluténmentes terméket. Mi több, kifejezetten nőtt azon standok száma, akik csak és kizárólag mentes nyalánkságokkal foglalkoznak.

Forrás: Baranyai Kata saját fényképe
Forrás: Baranyai Kata saját fényképe

Mostantól kezdve fel lehet lélegezni, mert tényleg mindenki megtalálhatja a kedvére valót! Mindenféle érzékenységre felkészültek, és ezen felül kifejezetten képzett személyzettel álltak a látogatók rendelkezésére. - Nem is tudom elmondani, hogy ez milyen nagy boldogsággal töltött el!

Sajnálatos módon ez nem mondható el az összes "hagyományos" kiállítóról, akiknek portékái között megtalálhatóak ugyan a mentes termékek, de voltaképpen úgy gondolják: csak valamiféle divathullámról van szó, - aminek majd leáldozik a csillaga. Bizonyára jószerivel akad olyan is, aki csak kedvtelésből választja a glutén-, laktóz-, tejfehérje-, szója-, stb. mentes életet, de messze nem ők jelentik a többséget!

Forrás: Baranyai Kata saját fényképe
Forrás: Baranyai Kata saját fényképe

Végezetül, ami igazán felemelő tapasztalatnak bizonyult az az, hogy a mentes fagylaltok megszólalásig hasonlítanak a hajdanán megismert ízekre. Olyannyira, hogy a kedves kísérőm, aki ugye nem küzd érzékenységgel, több alkalommal is ízletesebbnek találta a mentes termékeket, mint a hagyományos társait!

Szóval izgatottan lehet készülni, és izzítani az ízlelőbimbókat a soron következő nyári szezonra, mert mind a mentes, mind a hagyományos fronton ízorgia vár ránk. Aztán csak győzzük nyalni a krémes csodákat!

Forrás: Baranyai Kata saját fényképe

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.