reklám Mellékhatások koffeinfogyasztás koncentrációképesség engedékenység tiltás energiaital
Kora reggel van, a kisbolt zsúfolásig tömve. Munkába igyekvő felnőttek szeretnék megvásárolni a tízóraira-, ebédre valót. A tizenévesek a kontrollálatlan szabadságukat élvezve költik heti zsebpénzüket.

Nem is akármire: nem csokit vagy süteményt pakolnak a kosarukba, nem is tömény cukorral felturbózott üdítőket. Ők bizony energiaitalokat vesznek! Igen: többet, többfélét – legalább ötöt...

Tudom - annyira túl vannak terhelve -, annyi információval, adattal, soha nem használt ismerettel bombázzák őket nap, mint nap, hogy már gyermekként is plusz energiára van szükségük. Ahhoz, hogy legyőzzék a nehéz ébredést, és elvégezzék napi feladataikat.

Forrás: iStockphoto/oneinchpunch

Persze most is jól működik a nagyok marketingje! A reklám eljutott a mindenre kíváncsi gyermeki fülekhez is: fogd és idd, hiszen javul a koncentrálóképességed, feltölt kirobbanó energiával, szárnyalsz egész nap és olyan lesz a kedved, hogy ihaj-csuhaj!

Ami nem is lenne akkora baj, ha a szülő tudná ellenőrizni utódja koffeinfogyasztási szokásait – aki persze mélyen hallgat erről. Egy felnőtt átlagos napi koffeinbevitele sem lehetne több 400 mg-nál: ez az a szint, ami még viszonylag biztonságos az egészség szempontjából. (Bár egyéni érzékenységtől függően már 200 mg-nyi koffein elfogyasztása is okozhat kellemetlen tüneteket.)

A gyerekek sajnos gyakran nem tudják, hogy mennyi az elég. Fel sem mérik a veszélyét annak, hogy egy doboz energiaital - fajtájától függően - akár 80-300 mg/250 ml-nyi koffeint is tartalmazhat. 2-3 doboz elfogyasztása számukra bizony nagyon veszélyes lehet, és a kezdeti pozitív hatások után kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek. Például:

  • hasmenés
  • szívdobogás
  • fejfájás
  • remegés
  • epilepsziás rohamok
  • hiperaktivitás
  • izgatottság
  • agresszivitás
  • kiszáradás
  • a szervezet teljes kimerülése
Forrás: iStockphoto/MAURO MATACCHIONE

Jogosan merül hát fel a kérdés: érdemes-e a szülőknek olyan engedékenynek lenni ennyi veszély láttán?

A legjobb az lenne - mert a kategorikus tiltás ugye ellenállást szül -, ha meg tudnánk értetni a gyerekekkel (és az energiaital-függő felnőttekkel is), hogy a jó közérzethez nem kell segédanyagokhoz nyúlni!

Hiszen egészséges életmóddal, mozgással, a munka és a pihenés megfelelő egyensúlyával, a baráti kapcsolatok ápolásával kialakítható egy olyan életforma, ami biztosítja a kellő vitalitást és jókedvet. De ha mindenképpen szükségét érzik valamilyen élénkítő bevitelének, akkor inkább nyúljanak a teákhoz!

A teafüvek nem tartalmaznak hozzáadott tartósítószereket, cukrot, ízfokozókat és mesterséges színezéket sem - és még ki tudja, mi minden van egy ilyen kis palack energialöttyben...

Forrás: iStockphoto/Leonardo Patrizi

Végül a kisbolti tizenévesek aznap megúszták a "pörgést", ugyanis a bolt tulajdonosa nem volt hajlandó energiaitalt eladni a gyerekeknek. De vajon máshol is így tesznek a felnőttek? Gyanítom, hogy nem...

Faar Ida

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.