civil szervezetek segítség tévhit támogatás adománygyűjtés
Időnként felröppen a hír, hogy a Hűvösvölgyi Gyermekotthon kritikán aluli helyzetben van, szükségük van mindenfélére. Többek között: háztartási gépekre, iskolaszerekre, gyermekruházatra, ételre és a többi. Mindehhez még azt is hozzá szokták tenni, hogy a legkisebb gyerkőc egy egyhetes kisbaba – gondolom, hogy még szívszorítóbb legyen a történet. Aztán rendszerint az intézmény vezetője kiad egy közleményt, hogy habár igen, elkél náluk minden segítség, de koránt sincsenek válsághelyzetben!

Az ilyen, és efféle álhírek miatt, az emberek többségének fejében még mindig az a kép él, hogy egy civil szervezet tuti nem azzal foglalkozik, mint amit magáról állít. A támogatóktól bezsebelt pénzt pedig pláne nem az alapító okiratban foglaltakra költik!

A Gyermekrák Alapítvány 2014-es botránya óta pedig sajnos még inkább csökkent civilekbe vetett bizalom. Ezért összegyűjtöttem pár tévhitet nektek, hátha sikerül egy picit visszaépíteni az elveszett jóhiszeműségből!

1. "Beteg gyerekeket támogató szervezet? Tőlem biztos, hogy egy vasat sem látnak!"

Nem minden gyermekeket támogató szervezet kamu! A legjobb példák erre a gyermekotthonok: rendszerint nekik is van alapítványuk, vagy egyesületük – mert így például megkaphatják az adó 1 %-át.

Forrás: Getty Images/Vetta/Donald Gruener

Ha nem hiszed, hogy egy szervezet valós, nézz utána! Keresgélj az interneten, érdeklődj ismerősöktől, de akár látogasd meg őket személyesen is! Igaz, hogy az ilyen helyeken dolgozók folyamatosan túl vannak terhelve, de - tapasztalataim szerint - az érdeklődőknek készségesen rendelkezésére szoktak állni!

2. "Biztosan kitaszította a családja, azért van az utcán!"

Hiába él így a köztudatban, nem minden hajléktalant taszít ki a családja! Egy hontalanokat támogató szervezet dolgozójától hallottam a történetet, hogyan került egy ismerőse az utcára.

Az illető menő vállalkozó volt, csinos feleséggel, és szép nagy házzal. Aztán amikor egy üzleti útról hazatérvén, ágyban találta a nejét a legjobb barátjával, elszakadt benne valami. Nem rendezett jelenetet, nem kiabált. Csak szépen átöltözött, és frankón világgá ment - és azóta is kb. a híd alatt él.

Szóval ne ítéljünk elsőre! Mert nem tudhatjuk, kivel mi történt, amiért jelenleg ott tart, ahol: az utcán.

3. "Az állatmenhelyeket millióan támogatják!"

Hát ez esetben elárulom, hogy nem csak jól marketingelt állatmenhelyek léteznek. Továbbá az, hogy például a Noé Állatotthont sokan ismerik, nem azt jelenti, hogy nem jön jól nekik minden segítség (több, mint ezer kis lakójuk van). A kicsi, kevésbé ismert menhelyek pedig még rosszabb helyzetben vannak - szóval aki teheti, segítsen!

Forrás: Stockphoto/Konoplytska

+1. "Ezeknek úgyis csak a pénzem kell!"

Civil szervezeteket nemcsak anyagilag támogathatsz, sőt! Ha félsz, hogy nem jó helyre kerül a pénzed, adj mást! Nagy hasznát veszik például a tárgyi adományoknak. Ez persze mindenhol mást jelent. Érdemes utánajárni, hogy mire van igazán szükség - még akkor is, ha egyértelműnek tűnik!

Hogy csak egy aktuális példát említsek: a januári nagy zimankó idején nem pokrócokból volt a legnagyobb hiány a melegedőkben, hanem kesztyűből, meleg zokniból és ételből.

A támogatás egy másik, szintén nagyon hasznos formája lehet az önkéntes munka! A civil szervezetek nagy részének alig van főállású foglalkoztatottja – szóval, ha tudsz nekik bármilyen formában segíteni, annak nagyon fognak örülni! Lehet ez akár:

  • gereblyézés egy állatmenhelyen
  • növények ültetése egy gyermekotthonban
  • szendvicskészítés a rászorulóknak

De adhatod a szellemi értékeidet is, pro bono önkénteskedés formájában: ez az jelenti, hogy valamilyen tudást ajánlasz fel. Mondjuk egy könyvelő térítésmentesen elkészítheti egy alapítvány adóbevallását. Vagy ha tudsz angolul és tanári tapasztalatod is van, oktathatsz nyelvet gyermekotthonokban!

Egy szó, mint száz: nem kell mindennek bedőlni, amit hallasz! Minden civil szervezet köteles nyilvánosságra hozni előző évi jelentéseit - azt bizonyítván, hogy rendeltetésszerűen működik.

Ha kíváncsi vagy valamire, vagy támogatni szeretnél valamilyen célt, nézz utána! Kérdezz rá, érdeklődj! Ne a mendemondákra alapozz - lehet, hogy valakinek éppen az a kicsi hiányzik, amivel te tudnál segíteni!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.