repülés segítség félelem trükkök rettegés repülésfóbia
Ezzel nem is lenne akkora gond, hiszen az ember remekül le tudja élni az életét anélkül, hogy egyszer is repülőre szállna. Én viszont 1500 km-re lakom Magyarországtól, így repülőre kell ülnöm, hogy lássam a szeretteimet. Plusz világot látni is imádok. Így azért már érdekesebb a történet.

Minden utazás a szokásos menetrend szerint zajlik. Kb. egy nappal előtte átkozom a napot, amikor megvettem a jegyeket a másnapi útra.

Kérdezem a férjemet:

Ő pedig rendszerint közli:

Sakk-matt. Ilyenkor persze mindig hozzáteszi: gondold el, milyen jó lesz a landolás után ott lenni! Na ja, csakhogy odáig el is kell jutni valahogy!

Forrás: iStockphoto/Photoncatcher

Ezután jön részemről egy kiselőadás, hogy mennyire félek a repüléstől. Ennek a hossza attól függ, hány órás útról van szó? Ha csak 1-2 óra, akkor az összefoglalót kapja, ha több órás, akkor jön az egész prezentáció!

Nem, olyan még nem volt, hogy az előzetessel megússza... (Itt jelezném, erre a remek tulajdonságomra még az esküvő előtt fény derült. Így tudta, mit vállal, amikor kimondta az igent.)

Az évek alatt azonban kitapasztaltam, mik azok a jól bevált trükkök, amikkel könnyebbé tehetem mindkettőnk számára az utazást. Nekem ezek az apró praktikák segítenek abban, hogy kevésbé rettegjek a repüléstől:

1. Gondolkodj előre!

Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra! Abból kapkodás lesz, amiből pedig még több stressz, ami garantáltan csak ront az amúgy is nehéz helyzeten.

Én általában előző nap becsekkolok, és kinyomtatok minden szükséges papírt. Ha délelőtti a járat, akkor elkezdek bepakolni a bőröndbe, csak azt hagyom ki, ami még reggel is kell.

Így másnap sokkal nyugodtabban kelek fel, nem ideggörcsök közepette érkezem meg a reptérre. Ha épp nincs az egekben az ember adrenalin szintje a kapkodástól, sokkal könnyebb higgadtan végiggondolni és átbeszélni a repülés racionális és irracionális kockázatait. És igen, az utazás előtti beszélgetés a félelmeimről sokat segít!

2. Hagyj elég időt odaérni a reptérre!

Nincs rosszabb annál, mint amikor ülsz a dugóban, stresszelsz és nézed az órát, hogy már a biztonsági ellenőrzésnél kellene tartanotok. Ezzel szemben ti még a város közepén araszolgattok.

Inkább indulj el korábban, és a fölös időben igyatok meg egy kávét vagy egy pohár bort a tranzitban! (Némi alkohol elfogyasztása amúgy is remek stresszoldó.)

Forrás: iStockphoto/Ekaterina Pokrovsky

3. Öltözz kényelmesen!

A "nem bálba megyünk" mondás ilyenkor fokozottan igaz. A lényeg: érezd jól magad a bőrödben! Nekem a réteges öltözködés és a kényelmes cipő plusz farmer pulcsi trió vált be. Semmi cicoma vagy tűsarok!

Nem az a lényeg, hogy a repülőn hogyan nézel ki, hanem, hogy pánikroham nélkül fel tudj szállni a gépre!

4. Készíts be nyugtató zenét!

Engem útközben nagyon megnyugtatnak a különböző relaxációs zenék vagy kedvenc énekesnőim dalai. A jó minőségű fülhallgató is nagyon fontos! A gépek elég hangosak, s úgy nehéz kizárni a külvilágot, ha folyamatos zúgást hallasz.

5. Vigyél magaddal figyelemelterelőket: könyvet, magazint, tabletet!

Figyelemelterelési célból mindig bevásárolok a kedvenc magazinjaimból az út előtt, vagy viszek magammal egy jó könyvet. De a két dolog, ami legjobban el tudja feledtetni velem, hogy épp több ezer méter magasan száguldunk egy szárnyas fémdobozban: a tabletre letölthető játékok vagy néhány rész a kedvenc sitcomomból!

Forrás: iStockphoto/Andrii Yurlov

Órákig el tudok velük szórakozni, így sokkal, de sokkal gyorsabban telik az idő. A lényeg, hogy valami jól lekösse a figyelmed, hogy ne tudj a félelemre koncentrálni!

6. Kezeld helyén a légörvényeket is!

Na, itt már nincs menekvés. A "lélegezz mélyeket és a próbálj meg nyugodt maradni"-n kívül sajnos nekem sincs jobb ötletem, ahogy Oli is írta a cikkében.

Engem ilyenkor megnyugtat a többi utast nézni, akik rendszerint nyugodtak maradnak, csak én pánikolok egyedül azon a fránya gépen...

Évek óta repülök, de sajnos a félelem nem múlt el, csak kezelhetőbbé vált. Mára eljutottam odáig, ha nincs semmi gond az út alatt, nem mozog a gép, akkor még aludni is tudok rajta.

Forrás: iStockphoto/Alice-Photo

Az viszont biztos, hogyha csupán a repüléstől való félelem miatt nem utaztam volna, akkor rengeteg élménnyel lennék most szegényebb! Úgyhogy garantálhatom, megéri legyőzni a félelmünket, és felszállni arra az átkozott gépre!

Jónás Zsófi

Repülésfóbia: Félelem és reszketés a felhők felett!http://www.she.hu/nofilter/20161026-felelem-reszketes-felhok-felett-aerophobia-retteges-repules-fobia-repulogep-pszichologia.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.