kábítószer függőség cigaretta alkohol tudatmódosító szer drog
Ez nem állásfoglalás. Szeretném, ha közösen elgondolkodnánk a függőségen és a "kábítószereken". Először is, tisztázzuk, miről is van szó.

Pszichoaktív szerek (a köznyelvben: drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva, megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár. Ide tartozik tehát a kokain mellett a koffein és a kedvelt felnőtt cukorka, a Frontin is.

Forrás: iStockphoto/monkeybusinessimages

Ha ez tudatosult, menjünk tovább! Már egy ideje szemezgetek jó néhány kutatással, illetve felméréssel a pszichoaktív szerekről, gyakoriságukról és legkárosabb verzóikról.

Megpróbáltam átlagolva összerakni egy sorrendet: melyik az az öt szer, amit minden lista élén megfigyeltem. Lássuk!

  • Heroin
  • Kokain
  • Metamfetamin
  • Alkohol
  • Krokodil
A krokodil hirtelen felkapottságán nem lepődöm meg, ahogy azon sem, hogy ennyire rettegnek tőle. Hiszen egy olyan szerről beszélünk, ami konkrétan élve megeszi az emberi szövetet. A többi szerről pedig valószínűleg már mindenki hallott.

Ami ennél érdekesebb: rengeteg listát találtam, ahol az alkohol nem a negyedik, hanem az első helyen állt.

Forrás: iStockphoto/Andy Dean Photography

Azt már meg sem említem, hogy a gomba, LSD vagy az Ecstasy csak a lista végén kullog, mert néhány hódolójuk még felkapja a fejét, és ezzel kezdenek majd kampányolni mellettük.

Nem srácok, ti, akik fűlevéllel a szátokban szelfiztek, épp olyan férgek vagytok, mint mások vodkás üveggel a szájukban.

Tény, hogy mindenki függő. Te a reggeli kávéd nélkül vagy egy nulla, Pistike pedig a napi herka adagját hiányolja habzó szájjal egy aluljáróban. Te a Frontin nélkül nem tudsz aludni, Géza meg a szurit hiányolja a popójából edzés előtt.

Van különbség? Válaszold meg magadban!

Én nem akarlak a véleményemmel befolyásolni!

Hol a határ? Tudjuk, hogy a heroin öl. Az alkohol öl. A cigaretta öl. Mégis azt mondjuk, hogy az embernek joga van megölni magát.

Csak nem mindegy, mivel! Felesleges azzal érvelni, melyik veszélyesebb a környezetre nézve, mert azt teljes nyugalommal kijelenthetjük: minden tudatmódosító szer egyformán veszélyes a környezetre, ha függőségről beszélünk.

Nem akarom azt ecsetelni, hogy amíg a kábítószerfüggő színészeket istenítjük, az alkeszokat a kocsmában megvetjük, mert ezzel is kinyitnék egy kaput.

Forrás: Getty Images/Ivan Bliznetsov

Baj van, ha azt hiszed, két felessel a kezedben nagyobb ember leszel, mint a haverod tűvel a vénájában.

Sajnos vagy nem sajnos, az a helyzet, hogy a legnagyobb probléma ezekkel a szerekkel: maga az ember. Az ember, aki képes függővé válni.

Mert én aztán nem ítélkezem feletted. Nekem teljesen mindegy, hogy a szíved, a veséd vagy az orrnyálkahártyád teszed tönkre. Én sem vagyok szent. Ha viszont van az életedben bármi, ami egy pillanatra is megremegteti a kezed, ha nélkülöznöd kell, akkor bajban vagy! Akkor teljesen mindegy, hogy te Tibi Atya vagy Bob Marley szimpatizáns vagy.

Örök kérdés marad: akkor hol legyen meghúzva a határ?

Én azt mondom: a határ te magad vagy! Neked kell elgondolkodni azon, mi az, ami hátráltat, és mi az, ami neked még oké. Csak azért majd fülelj és nyisd ki a szemed, amikor a kis srácodnak mondod, hogy ne gyújtson rá, de ott virít a Xanax a polcodon, ami olyan neked, mint neki az esti mese.

Bármit csinálsz, legyél képes kontroll alatt tartani!

Nyitókép: Getty Images

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.