tetoválás pro ellenérvek érvek vélemény kontra
Bevallom, hogy a pro és kontra érvek összegyűjtésekor több ellenérvet sikerült felsorakoztatnom még úgy is, hogy én totál odavagyok a tetoválásokért.

De persze, amint kicsit utánagondoltam, egyből meg tudtam cáfolni az összeset - mert hát elég gyenge lábakon állnak...

1. Haveeer... ez a tetkó tök ciki!

Az első, és egyben legnyomósabb ok, ami eltántoríthat célodtól az az, hogy később megbánhatod a varratást.

Forrás: Getty Images/Jeff Bergen

Hát, hát... Erre csak azt tudom mondani, hogy rendesen át kell gondolni, hogy mit tetováltatsz: hova és főleg kivel. Egy „Nusi" vagy „ÜSS" tetkó jó ötletnek tűnhet, de para lehet a későbbiekben. A másik, hogy utána kell nézni a tetováló referenciáinak, szerintem aki e nélkül varrat, az nem normális - bocs. Nekem is van olyan tetovám, ami már nem tetszik (jó, egy a négyből), de szép emlék, és ezért nem válnék meg tőle soha. Maximum átüttetném, hogy szebb legyen, mert a minősége sajnos némi kívánnivalót hagy maga után.

2. Akkor most divatmajom vagyok?

A másik nagy kérdés, ami egyeseket eltéríthet, hogy nagy divat lett mostanság a tetoválás. Emiatt már rég nem az "eredeti" és "lázadó" jelzők jutnak eszébe az embereknek egy tetoválás látványától, hanem a "kommersz" és a "tucat". Erre részben ugyanaz a megoldás, mint a fenti ellenérvre: jól kell megválasztani a mintát. Még jobb, ha saját magad tervezed vagy tervezteted valakivel! Így garantáltan nem jön szembe az utcán a motívum, és mindjárt kevésbé zavar: divat-e vagy nem.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Sasha_B.
Tetovált őskövületek
A tetoválás eredete, bármilyen hihetetlennek is tűnhet, az időszámításunk előtti 3. és 4. évezred közöttre tehető. Az első, tetoválással kapcsolatos leletet Ötzi, az Alpokban talált férfi múmia testén találták a régészek, korát kb. ötezer évesre becsülik.
Azonban a tetoválás hagyományának pontos eredetét meghatározni lehetetlen. Szóval azt, hogy az emberek mióta varratják magukat, sajnos nem tudjuk. De azt igen, hogy általában mi állhatott a testmódosítás e fajtájának hátterében: számos törzsi, kulturális, vallási vagy akár orvosi ok, szóval nem éppen az az 'úri passzió', mint manapság.

3. Tetovált bunkó!!!

Aztán ott van még a tetováltakat jócskán érintő diszkrimináció. Nekem amúgy változatlanul tele van a hócipőm azzal, hogy a külsőm alapján ítélnek meg!

Forrás: Getty Images/Sanjeri

Volt rá példa, hogy fiatalabb koromban acélbetétes bakancsban mentem állásinterjúra, mondván: ha kellek, akkor így is kellek. Egyébként felvettek, de ezt ma már nem játszanám be. De azt továbbra is tartom, hogy attól még, hogy valaki ki van varrva, még lehet jó ember, kiváló szakember stb. Ez a "tetoválás = lecsúszottság és bűnözés" sztereotípia még talán a börtöntetkók idejéből maradhatott vissza. Így inkább nem is minősíteném azokat, akik még most is így gondolkodnak.

4. Ez bizony rohadtul fáj!

Következzen egy további jelentős ellenvetés: a tetoválás fáj.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Marco_Piunti

Na igen, ezen nincs mit szépíteni, így van. De legalább azon fájdalmak körét bővíti, mint a gyantázás, fülbevaló-belövés és a többi szépészeti beavatkozás: ezeknek legalább van értelme. Nem olyanok, mint egy fogfájás.

5. Egészségügyi ellenérvek

Biztosan van olyan is, akit a fertőzésveszély tart vissza, de az ő számuk ma már elenyésző. Végül, de nem utolsósorban: emiatt tetoválás után fél évig nem adhatsz vért. Ez sem biztos, hogy sokakat zavar, de engem eléggé, lévén, hogy véradó vagyok.

Szóval, ha tényleg szeretnél egy tetoválást, akkor ne hagyd magad eltántorítani: de okosan vágj bele a dolog megtervezésébe!

Radakovics Viki

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.