nyelvvizsga nyelvlecke nyelvtanfolyam tanácsok tippek nyelviskola
"Tanultam én 8 évig angolul - azaz inkább mondjuk azt, hogy tanították az angolt, de nem megy. Nem merek megszólalni sem" - vallják be sokan.

Van, aki a rossz nyelvtanárt hibáztatja, más pedig amiatt kesereg, hogy túl drágák a tanfolyamok. Pedig nem kell eltemetni az angoltudást: ha kreatívan állsz hozzá, rengeteg ingyenes lehetőséget ragadhatsz meg a gyakorlásra, akár itthon is.

1.Töltsd le a tudást!

Talán nem újdonság, hogy számtalan telefonos app és online nyelvlecke segíthet rajtad. Van olyan, ami csak napi 5 percet kér tőled, van, amivel pontokat gyűjthetsz és játszva tanulhatsz.

Letölthetők hangos könyvek, tanulhatsz dalszövegeket, nézhetsz filmeket felirattal vagy épp ott vannak a TED előadások, melyek nagy része szintén feliratozott már.

2. Beszélgess!

Mindezek persze nem helyettesítik az élő partnerrel való gyakorlást, hisz hiába megy már jól az olvasás vagy a szövegértés, hiába tanultál meg több ezer szót, ha az önálló mondatalkotás nem megy. Jó hír, hogy nem feltétlen kell a drága, anyanyelvi tanárért fizetni!

Számtalan társalgási klub létezik, ahol külföldiekkel is találkozhatsz, keress csak rá az interneten!

Forrás: Getty Images/Damir Cudic

A Magyarországra költözők örömmel járnak ilyen csoportokba, hogy helyi barátokat szerezhessenek. Emlékszem, én is mindig ki voltam éhezve a helyiek társaságára, mikor egy új országba költöztem. Bárkinek örültem: a 80 éves nénivel vagy épp a 13 éves unokaöcsivel töltött délutánnak is. Egyszer még a számítógépemet javító sráccal és a skinhead öccsével is elmentem sörözni: marha érdekes kulturális élmény volt!

3. Digitális nomádok

Az expatok (expat = külföldön dolgozó) és a digitális nomádok (akiknek csak egy laptop kell a munkájukhoz, így nem kell szabadságot kivenniük, hogy bejárják a világot) számtalan meetupot és klubot működtetnek, melyeket általában online hirdetnek meg, és tárt karokkal várnak oda bárkit.

4. Cserediákok

Ha egyetemista vagy, biztos tanulnak nálatok is külföldi hallgatók, pl. erasmusosok. Megkeresheted a helyi Erasmus irodát, és vállalhatsz mellettük mentorálást, azaz segíthetsz nekik eligazodni városodban, vagy pusztán bekapcsolódhatsz a nekik szervezett programokba.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/lentolo

5. Fogadj vendéget!

Turistákat vezethetsz körbe a városban vagy beszélgethetsz velük egy kávé, esetleg bor mellett. Ha erre az oldalra regisztrálsz, vendégül is láthatod őket az otthonodban, de ha ez túl sok lenne, egy-egy órára is szívesen találkoznak helyiekkel.

6. Barter nyelvlecke

Kereshetsz tandem partnert! Sok külföldi szívesen tanulna meg magyarul, és cserébe megtaníthat saját anyanyelvére vagy az angolt is gyakorolhatja veled, ha jól beszéli

Utazz!

Az sem baj, ha gyakorlótársad nem anyanyelvi tanár: sokszor a legnagyobb nehézség a saját bátortalanságunk. Nem merünk megszólalni. Sokat segít ilyenkor a mélyvíz: ha hirtelen olyan helyzetbe kerülsz, hogy muszáj beszélned a nyelvet, muszáj megszólalnod, különben elveszel.


Ilyenkor hamar rádöbbenhetsz: nagyon is tudsz te beszélni.

Tisztán emlékszem, mikor kiköltöztem Bécsbe egy hónapra. 18 éves voltam. Csak makogni tudtam a német érettségin -, tiszta ciki volt. Mégis, amikor beszálltam a taxiba, és a sofőr csevegni kezdett, hirtelen előjött az a nagyon mélyre elásott tudás: kezdtek összeállni a szavak mondatokká.

A nyelvtanom persze katasztrófa volt, de rá kellett jönnöm: így is értenek. Értenek a boltban, a diákszálláson és ért a többi fiatal is, akikkel a nyelvóra után együtt lógtam. Ők is külföldiek voltak: ugyanúgy tanulták a nyelvet. Velük, tőlük tanultam meg németül, nem pedig a nyelvórán.

7. Pályázz!

De nem kell méregdrága külföldi nyelvtanfolyamra befizetni. Az EU számos lehetőséget tartogat, főként 30 év alattiaknak: elérhetőek ifjúsági cserék, tréningek, önkéntes programok. Szívből ajánlom erre a Messzelátó Egyesületet, de más ifjúsági civil szervezethez csatlakozva is igazi gyöngyszemekre bukkanhatsz.

8. Gyerekjáték!

Au pair-ként sokszor még a nyelvórát is biztosítják a munka mellé, így ez esetben nem kell külön félretenned a nyelvvizsgára. A gyerekek pedig, akikre vigyázni fogsz, garantáltan élvezik, hogy ők maguk taníthatnak valamit egy felnőttnek!

Forrás: iStockphoto

9. Egy korty sör, nagy levegő és hajrá!

Személy szerint számtalan felnőttet kísértem már nemzetközi tréningekre, akik abban a tévhitben éltek: nem beszélnek idegen nyelveket. Az első este, az első sör mellett már szóba mertek állni a mellettük ülő finn/szerb/lett társukkal, aki szintén csak törte a nyelvet, és a reggelinél már izgatottan meséltek a sikereikről: beszélgettek egy külföldivel!

Forrás: Graham Oliver

A legfontosabb tanács mégis, amit adni tudok: bátorság, nagy levegő és próbáld meg! Ott van az a nyelvtudás benned, csak ne szégyelld a hibákat, amiket ejtesz!

Schnierer Kati

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.