depresszió karácsony ünnep magány idősek gesztus kedves egyedüllét
Gondolkodtatok már azon, hány magányos, idős ember vár ölelésre és mosolyra a karácsonyi időszakban? Minden vágyuk egy levél, akár csak egy sor, melyben jókívánságokkal örvendeztetik meg őket. Hogy érezzék, még számítanak valakinek!

Egy régi kedves ismerősömmel futottam össze valamelyik nap az utcán, aki panziót üzemeltet. Nem volt meglepetés számomra, hogy a szilveszter számukra sokkal forgalmasabb időszak, mint a karácsony. Hiszen a szentestét mindenki legszívesebben a családdal tölti otthon, bekuckózva. Habár...

És ez a habár volt az, amin elgondolkodtam. Mert egy idős néni felhívta őket, lenne-e számára olyan lehetőség, hogy a panzióban, emberek között ünnepelhesse a karácsonyt, karácsonyfával és minden jóval, ami az ünnephez tartozik. Mivel egyedül van és magányos, szerette volna másokkal eltölteni a szeretet ünnepét.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Shironosov

A néni jól döntött, amikor telefont ragadott. De sokan vannak, akik leromlott fizikai állapotuk, esetleg szűkös anyagi lehetőségeik miatt nem jutnak el eddig a lépésig. Barátok, rokonok nélkül pedig kínkeserves az egyedüllét -, főleg ilyenkor.

Sőt, depresszióhoz is vezethet! Bizony, ez a betegség nem csak a fiatalok és középkorúak "kiváltsága", hanem szép számmal érinti az idősebb korosztály tagjait is.

Társas kapcsolatokkal a depresszió ellen
Legújabb kutatások szerint az emberi kapcsolatok ápolása, fenntartása a legjobb módszer a depresszió ellen. Sőt, vetekszik a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelések eredményeivel. Nos, a megoldás azért nem ennyire egyszerű. Lehet valaki bármennyire is társasági ember, ha nem belső meggyőződésből csatlakozik egy csoporthoz, nem tud igazán feloldódni a közösségben. Ezért érdemes olyanok társaságát keresni, akiknek az értékrendjével, meggyőződésével azonosulni tudunk, és a közös érdeklődési kör, esetleg élethelyzet az, ami összekovácsol bennünket.
Forrás: Getty Images/iStockphoto/Alexey Tulenkov

A magány nem csak depressziót, hanem konkrét fizikai tüneteket is képes okozni. Az agy lelassul, az érintett személynek az ágyból sincs kedve kikelni, elhanyagolja magát, és a mindennapi teendőket is képtelen ellátni. Fogékonyabbá válik a betegségekre, s szépen lassan leépül testileg és lelkileg egyaránt.

Hogyan segíthetsz?

Forrás: Getty Images/Eva Katalin Kondoros

Sokan maradnak rokonok nélkül nyugdíjas éveikre. Persze ilyenkor könnyű azzal dobálózni, hogy "csak a rossz emberek magányosodnak el öregkorukra". De ez nem ilyen egyszerű, rengeteg más ok is vezethet időskori elszigetelődéshez.

Bármilyen előzmény is vezetett ahhoz, hogy valaki egyedül maradjon, egy jó szót akkor is megérdemel. Az nem kerül semmibe.

Ha magányos idős emberről tudsz, segíts neki átvészelni a karácsonyt!

Mert ez az év egyik legnehezebb időszaka számukra. Neked csupa öröm, csillogás és fény, nekik azonban csak szomorúság és sötétség. Nekik egy jó szó, egy ölelés, egy kedves gesztus a mindenséget jelenti.

És nem csak karácsonykor.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.