Kínos csönd és kényszermosoly: karácsonyi bulik kötelező kellékei

buli kínos téma beszélgetés karácsony kezdeményezés
Ha azt hitted, az esküvői szezonnal letudtad a kínos, semmitmondó beszélgetéseket soha nem látott rokonaiddal vagy más, teljesen ismeretlen emberekkel, akiket a jószerencse és az ülésrend sodort melléd, rossz hírem van: nyakunkon a karácsony.

Biztos lehetsz benne, hogy főnököd felesége melletted fog ülni a céges karácsonyi bulin, vagy az eddig csak fényképen látott harmadunokatesód melletted fog töltött káposztázni. Némán ülni, a tojáslikőr mögé bújni pedig nemcsak ciki, hanem emberi mivoltunktól is alapvetően idegen, hiszen társas lények vagyunk, szükségünk van társas interakciókra.

A válasz nagyon egyszerű. Egyrészt legtöbben befogadó típusúak vagyunk, tehát várjuk, hogy minket szólítsanak meg, átadjuk a kezdeményezés jogát a másiknak. Hadd gyötrődjön csak a másik!

Másrészt pedig idegen közegben nehezen merjük felvállalni magunkat, hiszen nem tudhatjuk, milyen reakciót váltunk ki. (De ciki, tök hülyének fog nézni, és olyan erőltetett ez az egész.)
A jó hír azonban, hogy ez is - mint oly sok minden más - tanulható, de addig is, amíg rutinos bájcsevegők leszünk, íme néhány témajavaslat a karácsonyi partikra való felkészülés jegyében.

Forrás: Getty Images/South_Agency

Az alapok

Mielőtt belekezdenénk a beszélgetésbe, legjobb, ha megvillantjuk legszebb mosolyunkat és köszönünk szépen. Akkor is, ha a hangulatvilágításban ezer apró gyémántként világít fogszabályzónk, mert egy mosoly mindig a legegyszerűbb módja annak, hogy megtegyük az első lépést a másik irányába.

Viszont egy állófogadásnál soha ne közelíts a másikhoz oldalról vagy hátulról, kizárólag szemből! Figyelj a távolságra - ha nem vagy kötelezően a másik közvetlen közelében -, ne állj se túl közel, se túl távol!

Forrás: Getty Images/Tempura

A témaválasztás

Bájos, de nem célravezető Bridget Jones módjára indítani egy beszélgetést. Valószínűleg a

típusú kérdés inkább döbbent hallgatást eredményez. Kezdjük inkább valami egyszerűbbel.

Személyes kedvencem:

Igaz, ez egy csábítási kísérlet kezdete volt - de hiszitek vagy sem, bejött.

Szóval, mosoly, köszönés és szemkontaktus! Utóbbit a beszélgetés közben se hanyagold el, hiszen ez visszajelzés a partnernek, hogy még mindig vele vagy, csak úgy, mint a bólogatások. Ha ez elmarad, a legjobb nyitó téma után is ellaposodik a beszélgetés. De még a leguncsibb csacsogást is feldobja, ha csillogó szemmel iszod a másik szavait-, talán az önbizalma is megjön, merészebb és egyben érdekesebb kérdések is szóba kerülhetnek.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Shironosov

A legkézenfekvőbb arról a helyzetről beszélgetést kezdeményezni, amelynek részesei vagyunk.

Mondjuk, egy szimpla érdeklődéssel, mint:

Egy ilyen kérdésre még a legzárkózottabbak is tudnak válaszolni, esetleg még el is vigyorodnak. Ne feledd, a közös cikizés, panaszkodás, gúnyolódás mindig összekovácsol. De a céltábla maradjon valami semleges dolog, amin senki sem tud megbántódni.

Még jobb, ha nem egy kérdést szegezünk elsőre partnerünknek, hanem egy megállapítással kezdjük a beszélgetést, mint például:

Ezzel kicsit a bizalmunkba fogadjuk a másikat, így majd ő is könnyebben mer nyitni irányunkba.
A közlekedés amúgy is rendkívül hálás téma, főleg a fővárosiaknak. Biztos lehetsz benne, hogy minden napra jut egy kaland, ami kiváló beszédtémát szolgáltat.

Közhely, de az időjárás mindig jó téma. Lehet szeretni, utálni, csodálkozni, hogy olyan, amilyen. A globális felmelegedés miatt évek óta elmaradó fehér karácsony meg pláne hálás téma. De ha esik a hó, akkor összeköthetjük a közlekedéssel.

Forrás: Getty Images/Svetikd

Tabu

Állítólag nagyon szívesen beszélgetünk különböző betegségekről is, de mégsem ajánlanám, hogy a karácsonyi vacsorán a tüszős mandulagyulladás tüneteit taglaljuk. Szintén kerülendő kényes téma a politika, és bele ne kezdjünk a cégvezetés kritizálásába, bármennyire is csábító a közös ellenségkép gondolata!

Csodás beszélgetések születtek már a csillagjegyekről, horoszkópokról is, elsősorban női körökben persze. Nagyon hálás téma a sport is, hiszen ahhoz is mindenki ért. Baj csak akkor van, ha egy fradista és egy UTE-s találkozik a svédasztal mellett...

De lényeg a lényeg, hogy felkeltsük a másik érdeklődését, egy olyan témát kell találnunk, amit partnerünk érdekesnek talál és ráharap. Ha szerencsénk van, már az első mondatok után ki tudunk pecázni egy olyan információt, ami segít továbbfűzni a beszélgetés fonalát.

Kérdezz-felelek

Ne játsszuk a vizsgabiztost, és ne bombázzuk kérdésekkel. Ne felejtsük: bizalomért bizalom jár. Ha ő megtisztel minket azzal, hogy elmondja valamiről a véleményét, mi is tiszteljük meg őt ezzel. De ne essünk túlzásba! A (meg)hallgatás tudománya hatalmas kincs. Győzzük le az egónkat, ne csak magunkról beszéljünk, hanem engedjük, hogy a másik fél kibontakozzon.

Olyan ez az egész, mint egy pszichológiai jótett: nyissuk ki a másik előtt a képzeletbeli kaput és udvariasan engedjük előre, de aztán kövessük mi is. Ezzel jó esélyünk van arra, hogy elnyerjük beszélgető partnerünk bizalmát és máris nyert ügyünk van.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/gpointstudio

Higgyétek el, csak elkezdeni nehéz! Néhány mondat után ráakadtok az egymásban közös dolgokra, pontokra, hobbikra, szenvedélyekre, ami még tovább viszi a beszélgetést. Légy nyitott és kezdeményező! Ezzel bearanyozhatod bárki napját. Elvégre karácsony van!

Fekete Dorottya

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.