kapcsolat barátnők barát szeretet barátság féltékenység
Amióta Márai gyertyái csonkig égtek, mindenki úgy gondol a barátságra, mint két FÉRFIT összekötő szent és misztikus kapocsra. A nők... na, ők csak pletykálnak meg vihorásznak, de egymásnál csak egy dolgot szeretnek jobban: áskálódni, féltékenykedni és versengeni. És ez bizony lehetetlenné teszi, hogy két nő között igazi, bizalmon, hűségen és őszinteségen alapuló barátság jöjjön létre...

Bár azóta sokban megváltozott a nők helyzete és megítélése, ez a barátságtéma még mindig elég ingoványos talaj. Vagy valami feminista pornót csinálunk belőle, vagy a női versengés csúcspontjaként kezeljük.

Pedig a barátság - legfőképpen két nő között - mély, őszinte, fájdalmas, és tele van anyai érzésekkel. Sokszor erősebb, mint egy házasság, fontosabb, mint a karrier vagy a családi kötelékek - mégis valami periférikus dologként kezeljük.

Egy igaz női barátság egy valódi szeretettörténet - is lehet. Mégis sokan tagadják a létezését. Főleg azok, akik nagyon megégették magukat vele.

A női barátság határa: a férfi!

Az elmúlt héten elcsíptem egy, két férfi között zajló beszélgetésfoszlányt. Az egyik csúfosan megjegyezte, ha összeeresztené az összes nőt a munkahelyén egy napra, akkor azok kinyírnák egymást - csak szavakkal. Erre a másik nevetve hozzátette, hogy na persze, elég ahhoz két nő is. Kedvem lett volna megjegyezni, hogy szerintem ahhoz elég lenne egy nő is önmagában.

Forrás: Getty Images/Portra

Jó példa erre Laura, aki szerint:

A húszas évei közepén járó lány sokszor csalódott barátnőiben.

Mélységesen egyetért azzal, hogy a női kapcsolatok inkább ámításra épülnek, mintsem igazi törődésre.

- mondja nevetve.

És hát elgondolkodtató ez az állítás. Pláne, ha egy olyan nő is védi házasságát barátnőitől, aki hisz a nők közötti barátságban. Erzsébetet például már 6 évtized köti össze barátnőivel, mégsem győzi hangsúlyozni:

De ő nem a féltékenység miatt húzza meg itt a határt, hanem a szeretett férj iránti tiszteletből.

De a női barátság nem úgy működik, mint az a Márai-féle férfiszentség. A férfiaknak teljesen kielégítő a tudat, hogy van egy barátjuk valahol a világban - akkor is, ha évek óta nem hallottak felőle. De mi, nők nem így működünk.

- árulja el a női barátság titkát Erzsébet. Hiszen nekünk, nőknek a szeretet egyet jelent a törődéssel. Azt pedig nem lehet úgy, hogy hosszú évekig nem is találkozunk!

Mi nem elméletben szeretünk!

Erzsébet és barátnői is ötven éven keresztül minden hétvégén összejöttek kártyázni, mostanában pedig telefonon tartják a kapcsolatot. Szerinte egy jó női barátság alapja a szórakozás. Mindig legyen min tréfálkozni, mindig legyen egy pohár bor és egy kis egészséges csipkelődés. Nem is olyan ritka, mint a fehér holló!

A legtöbb nő szerint nem valószínű, hogy életre szóló barátság alakuljon ki két nő között. Vágynak rá, de csalódtak, vagy elsodródtak egymástól az évek során. Esetleg még vannak fényképeik egy albumban az iskolás barátnőikről vagy fiatalkori nyaralásokról, de a való életben teljesen egyedül vannak.

Forrás: Getty Images/Courtney Keating

Sokaknak a gyermekkori csalódások bélyegezték meg a felnőttkori kapcsolataikat, és soha többé nem bíznak meg egy másik nőben. Ők azok, akik teleharsogják a világot, hogy nincs őszinte női barátság. Ha mégis látnak egyet, akkor legyintenek, majd ők is összevesznek. Csak idő kérdése.

Pedig meglepődnénk, hogy mennyi pozitív példa vesz minket körül - csak panaszkodni elfogadottabb, mint dicsekedni. Márpedig egy igazi barátság nagy érték! Sokszor messze túlmutat a romantikus kapcsolatokon. Van benne valami elsöprő erő, amely akkor is felemel, amikor semmi más nem segít.

Tizennégy évesen, hormonokkal teli kamaszlányként másra sem vágytam, mint egy igaz barátnőre, akivel a tanórák közötti szüneteket együtt tölthetem. A tanév első hetében belebotlottam Emesébe valamelyik rideg iskolai folyosón, ahogy a földön ülve egy Harry Potter-könyvet olvasott. Ha van szerelem első látásra, akkor lennie kell barátságnak is első látásra... Ez bizony az volt.

A kötődés mindent elsöprő érzése nem tényeken, tapasztalatokon vagy közös emlékeken alapult, hanem egy megmagyarázhatatlan összetartozáson.

Emese és én már tíz éve "mi" vagyunk.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/M-Gucci

Jóban, rosszban, sírva, nevetve, országhatárokon belül és kívül, fiúkkal, veszekedésekkel, új munkahelyekkel és néha idegtépő családtagokkal együtt. És egyáltalán nem félek attól, hogy egy szép napon versengés, árulás vagy furkálódás vetne véget kapcsolatunknak. Lehet, velem van a baj, de több biztató példát látok jól működő barátságokról, mint házasságokról:

- magyarázza Olívia, aki a harmincas évei elején jár.

Úgy tűnik, egyre többet bukkan fel a médiában az egészséges női barátság kérdése, és a korosztályok egyre szélesebb skáláját célozza meg. A Disney által kreált Jégvarázs például nagy áttörés volt: két főszereplője, Elsa és Anna végre fején találta a szöget, hogy nem minden a szerelemről szól, hanem néha igenis a testvéri összetartozásról és barátságról.

Szerintem egy jó barátság a boldog élet alapja lehet. Olyan, mint egy nagyon kényelmes pizsama, amit akkor veszel fel, amikor nem érdekel, hogy ki mit gondol rólad, és csak szeretetre vágysz. Vannak rajta kakaófoltok, meg néhány helyen kopott, mert annyiszor kimostad már, de semmivel nem pótolható. Átvészelt veled jó pár nehéz időszakot, néha vissza kellett varrni a gombjait, a mintája már nem is feltétlen divatos, de kit érdekel? Én a női barátságot egyenrangúnak tartom a testvéri szeretettel és annak szépségével, erejével. Szerintem ha jobban kihasználnánk a nőket összetartó erőket, az jobbá tehetné a világot.

Lina Boothby

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.