Ausztria Hallstatt szerelem utazás Alpok
Létezik egy varázslatos hely, nem messze a mi kis országunktól. Létezik egy hely, az osztrák–magyar határon túl: egy igazi mesebeli város, amely az Alpok büszke magaslatainak lábánál fekszik, és egy kristálytiszta tó partja mellé épült. A házikók itt egymás tövébe kúsznak – mintha csak a hideg elől menekülve kucorodnának össze –, és így kapaszkodnak fel a hegy lejtőin, utcáról utcára. A helyiek pedig gondos szeretettel őrzik ennek a kis ékszerdoboznak az eredeti, évszázados szépségét. Ez Hallstatt!

Lenyűgözött Hallstatt városa. Nemrég egy szerelmes minivakációt töltöttem ott a párommal, és azonnal magával ragadott minket a romantikus hangulat. Már a kis, barokk város puszta látványa is elég volt, hogy szerelembe essünk.

Engedjétek meg, hogy néhány általam készített képpel titeket is meggyőzzelek arról, hogy egyszer minden szerelmespárnak muszáj ellátogatnia ide! Meg amúgy mindenkinek.

Forrás: Takács Solya

Képzeld el, hogy reggel kinyitod a szemed, és mikor kilépsz az erkélyre, ez a látvány fogad... Ugye már nem is indul olyan rosszul az a hétfő reggel? Bújj bele a kis köntösödbe, kapd fel a kedvenc mamuszodat, és foglalj helyet a székeden, majd élvezd ezt a pazar látványt, ami eléd tárul. Persze úgy az igazi, ha közben a kezedben gőzölög a forró teád, kávéd, esetleg kakaód, vagy netán a forró csokoládéd. Mindegy is, csak nagyon-nagyon meleg legyen!

El tudod képzelni, hogy a friss hegyi levegővel keveredve mennyire finom a kávéd illata? Élvezd ki a pillanatot, és reggelizz bőségesen, mert ezután városnézésre indulunk! Elkél majd némi energia, hidd el nekem.

Forrás: Takács Solya

Amint kiléptem a szállodánk kapuján, ez a látvány fogadott. És ez csak egy a zegzugos utcák közül, amik mesebeli romantikát kölcsönöznek a városnak.

Hallstattról tudni kell, hogy közlekedését évszázadokig a tó és a hegy közé szorult elhelyezkedése határozta meg. Így a település sokáig csak öszvérrel vagy csónakkal volt megközelíthető. Az első komolyabb út csak 1875-ben épült ki, mivel a város polgárai addig rendszeresen megbuktatták az erre irányuló terveket a helyi népszavazásokon. Úgy néz ki, nagyon élvezték az elzártságot, és nem igazán akartak bekapcsolódni a világ vérkeringésébe.

Ezután még majdnem 100 évig kellett várni a közlekedést megkönnyítő alagút kiépítésére. Az alagút "galériarészén" pedig parkolót alakítottak ki, ahonnan csak gyalogszerrel lehet megközelíteni a falut. Így elérték, hogy az autóforgalom zaja és a kipufogók füstje csak távoli rossz emlék legyen az ide utazóknak.

Forrás: Takács Solya

Alig pár perc séta, és már meg is érkeztünk a városka főterére, ami gyakorlatilag egy háromdimenziós Grimm-mese. A főtér két legérdekesebb látványossága a Szentháromság-szobor és az egyik ház oldalába felkúszott körtefa. Milyen csodás lehet reggel az ablakon kinyúlva körtét szüretelni a reggelinkhez!

Forrás: Takács Solya

Innen alig pár száz métert kellett megtennünk eldugott kis lépcsőkön, csordogáló hegyi patakok és vízesések mentén, hogy felülről is megcsodálhassuk Hallstattot.

Képzeljétek el, hogy ezalatt nagy pelyhekben kezd el hullani a hó. Velünk ugyanis ez történt! Az egész annyira szürreálisan romantikus volt, hogy ha nem velem történik, el sem hiszem!

Tudtad?

Tudtad, hogy itt található a világ egyik legöregebb sóbányája? Több mint 7000 éves múltra tekint vissza (azt hittem, ez elírás, ezért utánanéztem, és tényleg hét évezredről beszélünk... - a szerk.).

A só egyébként meghatározó szerepet játszik a hely történelmében, még a nevét is erről kapta, hiszen a 'hall' szó kelta nyelven annyit tesz: "só".

Forrás: Takács Solya

Ennek ellenére mi mégsem a sóbánya felé vettük az irányt, inkább a várostól kifelé haladva a tó felé sétáltunk. Kristálytiszta vizével és az apró kis csónakházzal az oldalában, valamint a felhők közé bújt hegycsúcsokkal teljesen ámulatba ejtett a látvány.

A tó legmélyebb pontja 125 méter, melynek köszönhetően vize nyáron sem túl meleg. Azonban egy csónakázást – kettesben a párunkkal – szerintem mindenképp megér.

Ó, de még mennyire...

Forrás: Takács Solya

A ropogós alpesi levegőtől rendesen meg lehet ám éhezni! Gyorsan irány egy étterem! Hallstattban nincs túl sok vendéglő, viszont ők hatalmas versenyben vannak egymással. Mellényúlni nem is igazán lehet: mindenhol osztrák gasztrocsodákkal várják a betérőket.

Én a képen látható helyi specialitást választottam, ami nekünk, magyaroknak úgy tűnhet, mintha marhahúslevest tennének elénk, lé nélkül. Tulajdonképpen így is van.

Zöldséges alaplében összefőtt marhahús, reszelt burgonyával és sajttal összesütve, snidlinges tejfölös, spenótos és zöldségpürés mártásokkal tálalva. Valóságos ízorgia, higgyétek el nekem!

Forrás: Takács Solya

Egy ilyen napot pedig pihe-puha ágyikóba huppanva a legjobb befejezni!

Végezetül, csak annyit mondhatok, hogy a város hangulata minden szempontból magával ragadó.

Nyugodt szívvel ajánlom a helyet párterápia gyanánt, avagy friss szerelmeseknek kapcsolatuk elmélyítése céljából. Ezért még árgaranciát is vállalok. Aki pedig nem hiszi, az járjon utána...

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.