párkapcsolat előítélet barát főnök külső munka férfivélemény
Ha egy étteremnek koszos a mosdója, te sem ennél ott, ugye? Pedig nem a WC-ben készül az étel. A konyha még simán lehetne tiszta! De te azért inkább nem kockáztatsz. És arra gondoltál már, hogy a nyomorult párkapcsolatod, a rendetlen szobád és a föld alá átkozott munkahelyed között van kapcsolat? Hát, éppen itt az ideje.

Emberek vagyunk. Így jobb, ha elfogadjuk, hogy bizonyos ösztönök hatással lesznek a viselkedésünkre. Ezért tudomásul kell vennünk, hogy mindig minden döntésünk során jelen lesz bizonyos szintű előítélet. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen az egyik legfontosabb szükségletünk a biztonság. Ugye? És bizony ezt szolgálja az előítélet.

Persze ne rasszizmusra gondolj, vagy nemi diszkriminációra. Csak arra az általános emberi tapasztalatra, mire te is biztos sokszor hagyatokozol:

Az élet egyik területén tanusított hozzáállásodból, nagyon is lehet következtetni arra, hogy más területen mire lehet tőled számítani.

Forrás: iStockphoto/oneinchpunch

Szóval ne háborodj fel, mikor a szőke herceg faképnél hagy, mert rájön, hogy 30 évesen még anyuci szoknyáján ülsz, és a családi fészekben töltöd mindennapjaid. És akkor se játszd a háborgó tengert, amikor az állásinterjún a főnököd azt mondja, hogy: "Sajnálom, nem felelt meg a munkára." . Pedig csak látta, ahogy a facebook posztjaidban felváltva iszod a vodkát és az Unicumot.

És valószínűleg jól teszi a herceg is, és a főnök is, hogy így dönt. Hiszen, ha az nem zavar téged, hogy a szüleiden élősködsz, valószínűleg párkapcsolatodon belül is önállótlan gyerekként fogsz viselkedni - aki csak várja a sült galambot.

És az is nagyon ritka, hogy egy olyan ember felelősségteljes és megfontolt döntéseket hozzon a munkája során, aki nemhogy a mértéket, de a méltóságot se ismeri, ha piálásról van szó.

Forrás: iStockphoto/Hasselblad H3D/Nesharm

És arra gondoltál már, hogy nem a pasik a felületes bunkók, ha a csinos csajokat részesítik előnyben. Hiszen ha igénytelen vagy és nem vagy hajlandó magadba időt fektetni, hogy várhatod el, hogy a párod elhiggye, hogy majd a kapcsolatotokban odateszed magad?

Jöhetsz itt az olcsó marketing szöveggel, hogy te vagy a rohadt külsejű, azonban szép belsővel megáldott alma, de ilyen valójában nincs. Vagy legalábbis olyan ritka, hogy nem érdemes vele komolyan kalkulálni.

Úgyhogy inkább szedd össze magad!

Figyelj oda a megítélésedre és könyveld el, hogy elég egyetlen területen komolytalannak lenni, és úszott minden. Pakolj össze, ha vendéget vársz, legyél igényes a külsődre, ha emberekkel találkozol, nézd át kétszer a munkát, amit kiadsz a kezedből - mert van az úgy, hogy egyetlen negatív jelzőt kilenc pozitív sem tesz jóvá.

Különben is, ha tisztában vagy vele, hogy a világ ennyire előítéletes, miért panaszkodsz? Miért nem használod ki a meglévő tudásod?

Legyél az, aki minden egyes döntését okkal hozza meg, aki minden mögé elhelyez egy célt.

Hiszen boldog akarsz lenni, nem?

Filep Dávid

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.