film nők Szirmai Gergő princípium önbizalom karakter vlogger szirmai gergely Hollywood Hírügynökség kompetencia
Szirmai Gergőre az alábbi jelzőket szokás manapság használni: "az egyik leghíresebb videóblogger", "a YouTube magyar fenegyereke". Az általa létrehozott Hollywood Hírügynökség nevű csatornáján, hetente közread egy általa megfogalmazott filmkritikát. Ezekben - a női karakterek boncolgatása során - meglepően sűrűn fordul elő, hogy kompetensnek vagy épp konrántsem kompetensnek titulálja őket.

No, de akkor mitől lesz kompetens a nő? - tettem fel a kérdést Gergőnek. Ám egyből visszadobta a labdát. Mert, szerinte a kompetencia alapvetően nem köthető nemekhez.

Szirmai Gergely videoblogger, 2016. Fotó: Polyák Attila - Origo

Persze, ha már kismilliószor végighallgathattuk tőle, hogy mennyire hiányoznak a kompetens női példaképek a hollywoodi álomgyárból, nem hagytam annyiban! Mi különbözteti meg a kompetens női karaktert, a nem kompetens női karaktertől? Meg is kaptam a magas filozófiai választ!

Na, ezt jól megkaptuk. De hogy kell ezt érteni?

Forrás: Hollyood Hírügynökség - Youtube.com

Úgy, hogy Gergő szerint fontos, hogy kompetens nő megtanulja kezelni az ellene irányuló atrocitásokat. Például a munkahelyén.

Ehhez meg kell találnia a saját érvényesülési útját - akár olyan közegben is, amit férfiak uralnak.

"Egy családorientált nő is lehet kompetens, ha megállja a helyét, mint családanya és kvázi, mint családfő. A párkapcsolaton belül pedig akkor minősül kompetensnek, ha rendben tartja a viszony érzelmi oldalát. Ehhez főleg kommunikációs képességeit kell tudnia jól használni."

Akkor ez lenne Gergő szerint a "női princípium"?

Sőt - ahogy az várható volt - tovább is ment a kérdésben, és teljesen szembehelyezkedett a megközelítéssel:

Szerinte kifejezetten tiszteletreméltó, ha egy nő a tradicionálisan ráruházott és belénevelt függést leveti magáról!

Forrás:Hollyood Hírügynökség - Youtube.com

Vagyis ugyanúgy megállja a helyét szakmájában, hobbijában vagy épp szociális életében, mint "egy férfi". Mármint a klasszikus értelemben vett, kenyérkereső férfiember.

Az erős nők kora

"Volt szerencsém egy fenomenális nővel egy családban nevelkedni - meséli -, ezáltal számomra sosem volt kérdés, hogy a nők kevesébe lennének kompetensek, mint a férfiak.

Forrás: Hollyood Hírügynökség - Youtube.com

Nem látom, hogy a nők bármilyen téren alulmaradnának a férfiakkal szemben, legyen szó akár a munkáról, akár magánéletről."

Viszont a kompetencia nem adottság! Ezt fejleszteni lehet és kell is.

Na, de hogy álljon hozzá az ember lánya az önbizalom fejlesztésnek?

"Első lépésként a legfontosabb az, hogy a napi sikereket meg kell ünnepelni! Azt tapasztalatom, hogy az önbizalomhiány nagymértékben abból fakad, hogy rengeteg elvárással kell szembenéznünk nap, mint nap.

Az ember szinte észre sem veszi, hogy ha eredményt ér el, mert máris jön a következő feladat. Mindenképpen - legalább napjában háromszor - meg kell állni, és meg kell élni azt az élményt, hogy az produktívak, eredményesek és sikeresek vagyunk.

Nem tudom elképzelni, hogy ha valaki dolgozik a problémáin, ne érjen el legalább apróbb sikereket. Ezek "megünnepléséből" lehet táplálni az önbizalmat. Persze a semmire nem lehet építkezni, viszont a kis eredményekre már nagyonis..."


Foglár Noémi

Nyitókép: Origo - Polyák Attila

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.