gasztronómia mindenmentes gasztro karácsony sütés gluténmentes mézeskalács tejmentes
Vallomással tartozom: utálok sütni. Ehhez képest - fantasztikus főszerkesztőnknek köszönhetően - egy glutén- és tejmentes mézeskalács sütő workshopon találtam magam. Kellett nekem az ételérzékenyégemről cikket írni...
Forrás: Horváth Antónia

Szóval ott álltam - Antóniánkkal kettecskén - egy-egy hatalmas sodrófával felszerelkezve, és minden elszántságomat beleadtam, hogy elhozhassam nektek a legtutibb glutén- és tejmentesmentes mézeskalács receptjét!

Forrás: Horváth Antónia

Ha te se vagy egy nagy konyhatündér, ne aggódj!

Ezt még én is meg tudtam oldani, pedig ha eddig próbálkoztam vele, mindig katasztrófába torkollt. Ragacsos lett a kezem, koszos a konyhám. Ha pedig glutén- és tejmentes alapanyagokból dolgozol, még ragadósabb és folyósabb lesz a tészta...

Az némileg vigasztalt, hogy végre nem az uncsi csillag-karácsonyfa-kisangyal szaggatóformákból kellett válogatni, hanem szabadjára engedhettük a fantáziánkat, és dolgozhattunk: macival, rókával, bagollyal, makkal, falevéllel, sünivel, erdei gombával. Mesés.

Forrás: Horváth Antónia
Forrás: Horváth Antónia

Ezeket egyébként a Tchibo szaküzleteiben szerezheted be! ;)

Amire szükséged lesz:

- 125 g hajdinaliszt

- 50 g gluténmentes zabliszt

- 1 evőkanál chia mag

- 2 evőkanál hideg víz

- 2 evőkanál kókuszolaj

- 120 g natúr mogyoróvaj

- 100 ml méz

- 35 g barna cukor

- 35 g nyírfacukor

- 1 tk őrölt gyömbér

- ½ tk őrölt szegfűszeg

- ½ tk őrölt szerecsendió

- 1 tk fahéj

- 1 tk szódabikarbóna

- egy csipet só

Íme a recept!

Nulladik lépesként a chia magot vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a mogyivajat, a cukrokat, és ha ezeket elkevertük, jöhet az összes többi alkatrész. Kevergetjük, gyömöszöljük, amíg össze nem áll.

Be a hűtőbe legalább 4 órára, de inkább 8-ra. Ezután kivesszük, a tésztát jól kinyújtjuk és izgalmas formákat szaggatunk belőlük.

Tojással megkenegetjük, és kreatívan díszítjük. Végül 180°C-on aranybarnára sütjük, megközelítőleg 15 perc alatt.

Forrás: Horváth Antónia
Forrás: Horváth Antónia
Forrás: Horváth Antónia

Hogy mit rontottam el eddig?

Adagolás

Mint kiderült, eddig mindig azt rontottam el, hogy szemmértékkel dolgoztam. Itt most pontosan kimértük az adagokat – ez nagyon fontos!

Gyúrás

Szépen összedobáltuk a hozzávalókat, és most figyelj! Kanállal kevertünk! Hát nem fantasztikus? Nem lett ragacsos a kezem! Micsoda ötlet! Szépen összeállt! Jó, kézzel is kellett fogdosni a végén, de az a szint már viselhető.

Pihentetés

Hasonlóan a hagyományoshoz, a mindenmentes verziónak is pihenés kell, 4-8 óra, de lehet egy teljes éjszaka is. Ez nagyon fontos! Komolyan! Ne sürgesd!

A nyújtás

Mivel a tészta rettenetesen ragad, ne sajnáld a lisztet a deszkáról és a nyújtófáról! Nagyon sok idegességtől kíméled meg magad, ha rám hallgatsz!

Szeresd a kalácsodat!

Bevallom, amikor elkészültek egész elérzékenyültem. Az én kicsi kalácskáim életre keltek! El sem tudtam volna képzelni, hogy ez lehetséges. Jó nem remekművek, nem is kiállításra valók, de az enyémek!

Forrás: Horváth Antónia

Élvezd!

  • csináld csapatban
  • használj mérleget
  • hagyd másra a vásárlást
  • engedd el magad
  • figyelj a sütési időre
  • boldogságodban ne edd meg az egész tepsit együltödben
Forrás: Horváth Antónia

Remélem már elővettétek a sodrófákat! :)

Nyitókép: Horváth Antónia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.