párkapcsolat vita nők férfiak konfliktuskezelés
Te melyik típusba tartozol? Semmi? Nem és kész? Leszarom? Ahogy akarod? Te is unod már, hogy pároddal minden vita ugyanúgy végződik? Vagy esetleg te fejezel be minden nézeteltérést ugyanazzal a mondattal? Akkor bizony valamelyikőtök beleragadt egy konfliktuskezelési stratégiába!

Konfliktuskezelési stratégiáink alapján 5 fő csoportba sorolhatjuk az embereket. Legalábbis a Thomas-Kilmann rendszer szerint. Ugye milyen szép neve van? Pedig nagyon is hétköznapi igazságot fogalmazott meg a két úriember!

Nyilván nincsenek tiszta kategóriák és bizony gyakorta szituáció vagy éppen vitapartner függő, hogy melyik szerepbe illeszkedünk bele, de azért mindenkinek van egy jól bevált - talán otthonról tanult - karaktere a problémák megoldása terén.

Vajon te melyik állat bőrébe bújsz a leggyakrabban?

1. A visszahúzódó teknős

Ő az, akik probléma idején azonnal visszahúzódik a páncéljába. Inkább elkerüli a konfliktusokat, sőt akár a konfliktus okozó személyt is, ha arról van szó.

Szinte gondolkodás nélkül feláldozza a saját érdekeit, csak távol maradhasson még a vita gondolatától is. Szélsőséges esetben képes letagadni a probléma létezését is, sőt akár a kapcsolatból is kilép (pl.: elválik), ha ezzel megszabadulhat a veszekedésektől.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Studiograndouest

Ha szeretnéd közös erővel megoldani a gondjaitokat, biztosan nem számíthatsz a közreműködésére. Megvárja, amíg te megoldod a gondot.

Tagad, elfojt, kitér.

Azonban halmozza magában a sérelmeket. Ha egy konfliktus hosszú időn keresztül rendezetlen marad, neheztelni kezd, aztán egyszer csak kirobban. Kapcsolatromboló szokása, hogy sérelmeit áttolja számára kevésbe veszélyes személyekre, például a főnöke helyett a gyerekeivel veszekszik.

Kedvenc mondatai:

2. A mindig nyerni akaró cápa

Arról ismerheted fel, hogy konfliktus idején igyekszik a saját megoldását rád erőltetni. Ehhez széles manipulációs arzenállal rendelkezik.

Megpróbál lehengerelni, megtörni, megfélemlíteni, nem ritkán akár erőszakossá is válik. De ami állandó motívum, hogy saját céljainak elérése mindig sokkal fontosabb lesz, mint a te érzelmeid vagy igényeid.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Yuri Arcurs

Egy dimenzióban képes csak gondolkodni:

én nyerek, te pedig veszítesz.

Mintha csak egy játékot játszana. Ehhez ha kell, azonnal támadásba lendül. A siker számára nem a konfliktus közös rendezését jelenti, hanem, hogy győztesként kerüljön ki a szituációból.

Kedvenc mondatai:

Én továbbra is úgy gondolom...

Ahogy már korábban említettem...

Szerintem még mindig az lenne a legjobb...

3. A mártír mackó

Neki a jó kapcsolatok sokkal fontosabbak, mint a saját vágya vagy célja. Nagy álma, hogy őt mindenki szeresse és elfogadja. Félnek tőle, hogy egy komolyabb vita súlyos károkat okozna a kapcsolatában, ezért inkább feladja érdekeit, és elsimítani próbálja a konfliktusokat, semhogy megoldani igyekezne azokat.

Megoldási stratégiája, hogy ő veszít és hagy téged nyerni.

A mackók ott ejtik csapdába magukat, hogy amint lemondanak saját érdekeikről, magukban megharagszanak a másikra. Te ugyan lehet észre sem veszed, de már mártírt is csinált magából.

Forrás: Getty Images/Elenaleonova

Gyakori taktikája a hízelgés, az engedelmesség, a stréberség, csak ne törjön ki veszekedés. Ha máshogy nem, hát a szexualitását is hajlamos bevetni.

Kedvenc mondatai:

Egyetértek azzal...

El tudom fogadni...

Én is úgy gondolom...

4. A ravasz róka

Mindig igyekszik kompromisszumos megoldásokat keresni, ahol mindkét fél nyerhet valamit. Azonban mégsem övé a legideálisabb stratégia. Az igazi "én is nyertem és te is nyertél" szituációt nem alakítja ki.

Ugyan felad valamit a saját elképzeléseikből de elvárja, hogy te is adj fel valamit. Többről mondd le, mint a cápa, de kevesebbről, mint a teknős vagy a mackó.

Taktikája az alkudozás vagy a szavazásra buzdítás.

Forrás: Getty Images/Izabela Habur

Hibája, hogy a megoldásai sokszor csak átmenetinek bizonyulnak, és a problémák a kompromisszumok ellenére újra és újra felbukkannak.

Kedvenc mondatai:

Keressünk meg gyorsan megoldást

Akkor így most fitfi-fifti.

Most elégedj meg azzal...

Én elfogadom, ha te is elfogadod..

5. A bölcs bagoly

Ő a problémamegoldás koronázatlan királya. Nem ismeri a félmegoldásokat. Arra törekszik, hogy a saját céljai és a másik fél céljai is maradéktalanul megvalósulhassanak. Szerinte a konfliktus remek alkalom arra, hogy a kapcsolatait javíthassa.

Addig dolgozik az ügyön, amíg az összes negatív érzést el nem tűnteti. Ő az okokat akarja megszüntetni, és nem a tüneteket. Gyakran valami egészen újszerű és kreatív ötlettel áll elő.

Nem a gyors megoldásra koncentrál, hanem arra, hogy mindenki igényeit kielégítse.

Forrás: Getty Images/Georgijevic

Mottója: én is nyerek és te is nyersz.

Kedvenc mondatai:

Ha most egy nem szimpatikus állat bőrében ismertél magadra, ne aggódj, ezek nem örökre rögzült karakterek. Bármikor viselkedhetsz te is úgy, mint a bagoly - ez a te döntéseden múlik! :)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.