nemi szerepek szerepkör férfi párkapcsolat
Mi lehet az oka, hogy az alapvető párkapcsolati szerepek felborulni látszanak? A szórakozóhelyeken egyre több csaj kezdeményez ismerkedést pasikkal, pedig a régi felfogás szerint a férfiak feladata volt az örökkévalóságig tartó udvarlás. Egyre több férfi tesz közzé „keresem azt a lányt" típusú posztot, mert reményeik szerint a világhálón fellelhetik azt a nőt, akit élőben nem mertek megszólítani. Ez csak szerintem nem normális?

Mitől lettek bátortalanok a férfiak? Mi, nők okoztuk ezt, vagy maguktól lettek nyámnyilák?

Az elmúlt évtizedekben sokat változott a nők megítéltetése. Egyre gyakrabban találkozni olyan hölgyekkel, akik egyszerre egyengetik a karrierjüket, a háztartást és még a gyerekek útját is. Kérdés, hogy ez okozza-e a kisebbségi komplexust a pasikban?

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Opolja

Nem lennék meglepve ha ez is részét képezné az igazságnak. Elég demotiváló lehet egy férfi számára, ha a szeretett nő életében nem érzi magát fontosnak, nem találja a feladatát, a helyét, a szerepét. Ez pedig láncreakciószerűen teszi tönkre az ellenkező nem önbecsülését, minek végeredményeképpen már az is gondot okoz, hogy randira hívjanak egy szimpatikus csajt, vagy, hogy beverjenek egy szöget a falba.

Ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy

sok férfi számára nagyon is kényelmes a kialakult helyzet.

Az asszony rendben tartja a lakást, tanul a gyerekekkel, emellé még dolgozni is eljár. Szingli pasik esetében ez úgy néz ki, hogy felveszik a buli szerkójukat, lesétálnak a szórakozóhelyre, jól érzik magukat, és várják, hogy a csajok flörtölni kezdjenek.

Forrás: Getty Images/Georgijevic

Uraim, nem túlzás ez egy kicsit? Lassan már a nők fognak munkába járni is helyettetek? A kényelemért cserébe megéri feláldozni a tökeiteket? Egy pasi hiába csinos, kigyúrt és okos, ha mellé az érzelmi intelligenciája a messzi mélységből kacsint csak vissza ránk...

Mit tehetsz, ha nem szeretnéd a párkapcsolatodat e szerint működtetni?

Tarts önvizsgálatot.

Esetleg egy önfeláldozó mártír, aki fogcsikorgatva helyt áll mindenhol, miközben úgy tesz mintha ezt élvezné? Ne játsszunk szerepeket, mondjuk ki az igazságot! Önmagunknak, és a másiknak egyaránt.

Forrás: Getty Images/Willie B. Thomas

Ha szeretsz atomanyuként élni, akkor ne hánytorgasd fel a párodnak, hogy nem elég férfias a kapcsolatotokban. Ha viszont kényszeredetten végzed a mindennapi favágást, akkor dobd el a baltádat és merj változtatni, segítséget kérni!

Szingliként pedig tudatosítsd magadban, hogy milyen párt is szeretnél magadnak igazából, mert a te viselkedésed fogja meghatározni a másik fél reakcióját, hozzáállását.

Lovay Fruzsi

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.