pezsgő whiskey whisky ali reynolds uborka füge
Ha meghallod a koktél szót, akkor nagy eséllyel neked is egy különleges alakú pohárban összekevert, durván édes és alkoholos, fancy ital jut eszedbe. Amit főleg sznobok, kőgazdagok és - adott hónap elején - az egyetemisták szoktak inni. Ha pedig véletlenül a whiskey és a koktél szavak kerülnek egy mondatba, akkor legtöbbetek biztos felsikítana, miszerint ez szentségtörés! A whiskeyt nem szabad keverni! Legfeljebb csak jéggel! Nos, van egy jó és egy rossz hírem a whiskey rajongók számára!

A jó hír az, hogy valamilyen szinten igazatok van, ha szerintetek egy igazán jó whiskey, tisztán a legjobb! Mégiscsak egy elegáns italról van szó - nem kéne mindenféle löttyel összekeverni!!!

A rossz hír viszont az, hogy minden szabály alól van kivétel! Már miért ne lehetne ezt a csodás gabonapárlatot más folyadékokkal vegyíteni, ha ezáltal az eredmény még jobb lesz? Igen, lehet még jobb az eredmény!

És ez nem csak szerintem van így, hanem Ali Reynolds, világklasszis koktélmester, és a Johnnie Walker nemzetközi nagykövete szerint is - akitől az alábbi remek kis koktél recepteket tanultam!

Forrás: iStockphoto/Kanawa_Studio

1. Mindenki kedvence!

A legegyszerűbben elkészíthető és legkönnyebben beszerezhető alapanyagokból álló Hittin' Loch Bottom nevű koktéllal kezdeném kis whiskey körtúrámat. Ennek az isteni nedűnek az ízvilága, a mézes almára emlékeztet, némi kellemesen füstös utóízzel - melyet pezsgővel bolondíthattok meg.

Hozzávalók:

  • 1 rész Bergamot szirup
  • 1,5 rész almás cider
  • 1 kanál Zwack Unicum
  • 1 rész pezsgő
  • 3 rész Johnnie Walker Blue Label whiskey

Elkészítéséhez egyszerűen csak öntsd össze a hozzávalókat a shakerbe, a pezsgő kivételével, azt ugyanis csak a legvégén szabad hozzáadni. Nem lehet elrontani és mindenki imádni fogja!

2. Bízz bennem!

Először is vedd elő minden nyitottságod, aztán szakadj el a megszokott ízkombinációktól és bízz bennem!

Forrás: iStockphoto/Aleksey Gorov

Ha ez mind megvan, végy egy erősen füstös-sós ízű whiskeyt - ha rám hallgatsz, akkor az Isle of Islay szigeten készülő 16 éves Lagavulin Single Maltot választod. Öntsd fel kólával 3:1 arányban a whiskey javára, és forgass meg tengeri sóban egy aszalt fügét! Ezután a tequilázásokból ismerős "egy falat - egy korty" technikával fogyaszd el italodat! Hidd el, nem fogod megbánni!

3. Haladó szint!

Ennél a koktélnál már az alapanyagok beszerzéséhez is szükséged lesz némi kreativitásra és elszántságra! De hát whiskeyt tényleg nem szabad akármivel keverni...

Forrás: iStockphoto/Izabela Habur

Ehhez az izgalmas keverékhez érdemes a Talisker Single Maltwhiskyt használni. Először önts össze komlóval ízesített grapefruit szirupot és Indian Pale Ale redukciót (1-1 rész), ehhez löttyints hozzá a Taliskerből megközelítőleg 3 részt. Végül jeget és egy karika friss uborkát dobj a pohárba. És kész is a frissítő, határozottan uborkás és sós ízű koktél!

A biztonság kedvéért előre figyelmeztetlek, hogy ez az ízvilág - hogy is mondjam - erősen sajátságos. Ínyencek előnyben...

Kellemes kísérletezgetést és kóstolgatást kívánok! Hideg novemberi estékre különösen ajánlott!

Szedlák Levente

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.