műtét újrakezdés operáció heg seb mosoly
Ez az írás nem arról a büdös nagy közhelyről fog szólni, hogy a mosoly mekkora fegyver, amit a nők az ellenségeik meghódításaira használnak. Lehet arra is, persze. De a mai világban kinek van egyáltalan ideje és kedve ellenségeskedni? Háborúk zajlanak a világban, a lelkekben, bennem és benned. Vasárnap is. Igen.

De nekünk szerencséseknek, minden egyes nap megadatik egy újabb reggel. Újrakezdheted, amit mondjuk tegnap elbasztál. Vagy az egész életedet. Kreálhatsz egy új világot magadnak. Mondjuk egy mosollyal. Néha ilyen kis apróságokkal kezdődnek a nagy változások!

Már csak azért is érdemes az életünket minden nap egy mosollyal újrakezdeni, mert ez nem olyan nagy dolog!

Ez nem olyan, amit letudhatsz azzal, hogy "nem érek rá." Mert igen tudom, hogy még arra sincs időd, hogy átgondold melyik bolygón ébredtél fel.

Persze azon se könnyű túllépni, hogy "már miért mosolyognék magamban, mint egy idióta?"

Forrás:iStockphoto/Paolo Cipriani

Először nekem sem ment.

Be kellett vonulnom a kórházba, hogy megműtsenek. Nem létezett más alternatíva, mennem kellett és kész. Szándékosan nem olvastam utána annak, ami rám várt, viszont a legjobbra voltam felkészülve. Kis naiva... Aztán rezzenéstelen arccal viseltem a fájdalmat és a látogatókat. Mert fájt az elválás, az átalakulás, a lelkem.

Viszont mindig minden rosszban van valami nagyon jó is: például a hatvannyolc éves szobatársammal, alkalomadtán elmosolyodtunk egymás nyomorán.

Mert az a drága, édes néni siket volt, én meg éppen néma. Mégis akkora harmóniában éltünk nonverbális eszközökkel kommunikálva egy hétig, hogy az csoda.

Pedig elhihetitek, hogy az elején, amikor a doki közölte, hogy hol és mekkora vágással fog felnyitni - én, az önimádó állat -, hogy beszartam.

Forrás:iStockphoto/Hin255

Aztán, amikor otthon először cseréltük át a kötést megláttam a sebhelyet a tükörben, és egyáltalán nem sírtam. Sőt. Elmosolyodtam és valami ekkor megváltozott: megszerettem azt a sebhelyet! Onnantól kezdve dédelgettem, simogattam és büszke voltam rá.

Jöhet a költői kérdés?

Ugyan ki az a mazochista állat, aki epekedve csodál egy tizenkét centiméteres vágást a nyakán? Pont ott, ahova gyémántot, bizsut és mindenféle kacatot aggat az ember lánya...

De ha úgy nézzük, ez a hosszú görbe vonal a torkom körül nem is heg! Ez egy újabb mosoly a testemen! Mert hát egy mosoly alakú vágásról van szó. És egy mosoly csak valami jónak a kezdete lehet, nem?

Aztán alig telt el hat hét, és a heg úgy eltűnt, mintha sohasem létezett volna.

Tudtad?

A mosoly emeli az arcizmokat, amiket bizony az évek múlása és a gravitáció lefelé húz.

Tipp: Eleinte nehezedre eshet minden ok nélkül mosolyogni. Állj a tükör elé, tedd max. hangerőre az aktuálisan kedvenc albumodat, engedd be a napfényt. Tombolj, tornázz, nyújts. Mosolyogj és lásd meg, milyen szép vagy közben. Figyeld a jeleket.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.