gyerek életpálya életút gyerekvállalás
Legalábbis most még biztosan nem. Hogy miért? Mert nem érzem úgy, hogy hiányzik valaki az életemből. Mert nem érzem úgy, hogy a férjem és én ne lennénk egy egész család. Csak mi ketten. Ide most nem kell még egy harmadik vagy egy negyedik. Utazni akarok, látni a világot. Csak vele.

És ez nem azt jelenti, hogy akinek ilyen korában már gyereke van az valamit elrontott. Például anyu is jól csinálta. Huszonöt éves volt, amikor megszülettem. Így mondhatjuk, hogy nem volt akkora generációs szakadék közöttünk.

Ő nem mondogatta, hogy érjek haza időben, ha randira indultam, mint a többiek szülei. Tudta, hogy a varázslatos első csókokat nem lehet sürgetni. Nem lehet elköszönni a bálkirálytól este 10-kor! Az nagyon ciki! Maradni kell éjfélig, mert későn lesz valamiért igazán jó a hangulat. Legalábbis akkor így tűnt.

Anyu fiatal volt és megértette. Persze féltett. Nagyon is. Állandóan izgult miattam, jobban aggódott a dolgaim miatt mint én! Hogy szedek-e elég vitamint, hogy ötös lesz-e a dolgozatom, hogy nem töri -e össze valaki a szívemet egyszer.

Nevetett amikor én nevettem, sírt amikor én is sírtam és velem hallgatott, ha elcsendesedtem.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Evgeny Atamanenko

De azok is jól csinálták akik később vállaltak gyereket. Úgy tűnik, mintha közöttük több lenne a türelmes, higgadt szülő. Akik kevésbé kapnak szívbajt minden alkalommal amikor a gyerek elindul valahová. Ők talán már tudják: nem lesz semmi baj.

Még akkor sem, ha elesik, vagy ha lehorzsolja a könyökét és akkor sem ha egyszer később valaki azt mondja majd neki: " Figyelj, beszélnünk kell. Nem veled van a baj. Velem...". Ilyenkor ők már csak legyintenek és annyit mondanak: "Mindenkivel előfordul, majd túl leszel rajta, meglátod."

Akik pedig egyedül vágtak bele a gyereknevelésbe, nos ők is jól csinálták. Csodálatosan. Ismerek olyan egyedülálló édesanyát, aki annyi szeretettel halmozza el a fiait, amire sok családban még két szülő sem képes.

És végül itt vannak azok, akik egyáltalán nem vállaltak gyereket.

Akik valami mást hoztak a világra. Festményeket, fotókat, könyveket vagy egész szimfóniákat. Akik az egész világgal megosztották az utódaikat, hogy gyönyörködhessünk bennük.

Meg persze itt vagyok én. Nemrég volt az esküvőm és most mindenki kérdezgeti:

Az elején még zavart egy kicsit, de most már egyszerűen csak rávágom, hogy: Mi (most még) nem akarunk gyereket!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Jason Hughes

Az is lehet, hogy soha. Akkor is, ha kikerekedik a szemük. Mert már ki merem mondani, hogy mire vágyom és nem azt mondom, amire mások szerint vágynom kellene. Szerintem mi is jól csináljuk.

Fejes Flóra

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.